Belföld

30 százalékos áfát emleget Matolcsy

Lépéseket tettünk egy széthúzott áfarendszer felé. Jobb volna öt kulcs – 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal - de az unió még nem engedi – írja a Heti Válaszban Matolcsy György.

Magyarországon csendes adóforradalom zajlik – fogalmaz a Heti Válaszban megjelent írásában a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György Bruce Bartlett: “The Benefit and the Burden, Tax Reform, Why we need it and what it will take” című könyvének kapcsán arról ír, milyen adórendszert kellene létrehozni. A tárcavezető szerint megtettük az első lépéseket afelé, hogy itthon legyen a globális gazdaság egyik leghatékonyabb adórendszere.

„Haladunk a jövedelmek alacsony és arányos adóterhelése felé: 2013-tól már valóban egykulcsos lesz az arányos jövedelemadó. Lépéseket tettünk egy széthúzott áfarendszer felé. Jobb volna öt kulcs – 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi” – fejti ki a nemzetgazdasági miniszter.

“Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (a közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start munkások), de még szükségünk lesz egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is” – írja Matolcsy.

A központi vagyonadót ugyanakkor nem tartja jó ötletnek a tárcavezető, mert szerinte az csak igazságtalan lehet. „Ami látható, az adóztatható, ami nem, az nem adózik” – hangsúlyozza Matolcsy, hozzátéve, hogy az önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása a kisebb rossz. „Erre megyünk, de ennek is van kockázata” – írja a miniszter.

A tárcavezető álláspontja szerint be kell vezetni a pénzügyi forgalmi adót és 30 főig az egyszerűbb vállalkozói adót. “Az elmaradt térségekben nincs differenciált adózás: jön a szabad vállalkozási zónák kedvező adózása” – teszi hozzá.

Nincs igazságos adórendszer, de lehet hatékony az adózás – zárja írását Matolcsy György.

Nem repesnek a tervektől az elemzők

Az OTP Bank közgazdászai szerint az eddig is sejthető volt, hogy a költségvetés további konszolidációjára vonatkozó intézkedéseket jelent be a kormány, mivel április 15-ig el kell küldeni az EU-nak a konvergencia programot – írja a Portfolio.hu. Ám az elemzők szerint a piaci szereplők és a nemzetközi szervezetek egy strukturális kiadáscsökkentésen alapuló csomagot látnának szívesen. Az áfaemelésen és a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésén alapuló csomag negatív piaci reakciót válthat ki az állampapír- és a forintpiacon – vélik a bank szakértői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik