Belföld

Telekárkedvezménnyel csábítanak Besenyszögön

Az önkormányzat telekárkedvezménnyel kívánja elősegíteni, hogy gyarapodjon a lakosság száma a Szolnok melletti Besenyszögön.

Visszakapják a telek árának egy részét a besenyszögi elöljáróságtól azok a betelepülő házaspárok, akik a községtől vásárolt földterületen lakóházat építenek.

A helyi képviselő-testület a közelmúltban arról alkotott rendeletet, hogy azok az önkormányzattól telket vásárló házaspárok vagy bejegyzett élettársi viszonyban élők, akik az adásvételtől számított három éven belül ugyanott lakóingatlant építenek, visszakapják a telek nettó vételárának felét. Igazolásként az épület jogerős használatbavételi engedélyét kell bemutatniuk.

Egy építtető párt a rendelet alapján a velük beköltöző 18 év alatti gyerekek után további kedvezmények illetnek meg. Egy gyereknél a telek nettó vételárának 10 százaléka, kettő után a 15 százaléka, míg háromnál a 25 százaléka jár majd vissza.

A község elsősorban fiatalok lakta településrészén, a Fecskelyukban 15 közművesített önkormányzati telek vár gazdára. A házhelyek 1000-1100 négyzetméter alapterületűek, négyzetméterenként 1700 forintba kerülnek. Az első telek már el is kelt a rendeletben szabályozott feltételekkel.

A telekárkedvezménytől azt várják, hogy megáll a 3550 lakosú faluban a lakosság számának csökkenése, és egyre több fiatal házaspár választja majd lakóhelyéül a csendes, természethez közeli Besenyszögöt – mondta Munkácsi György jegyző az MTI-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik