Belföld

Gulyás Gergely nem pályázik háznagynak

A Fidesz országgyűlési képviselője közleményben tudatta: nem jelentkezik a posztra.

Gulyás utalt arra, hogy több sajtóhír is megjelent az új országgyűlési törvény által 2013. január 1-jétől helyreállított háznagyi tisztség betöltésével összefüggésben, amelyek esetleges jelöltként őt nevesítik a posztra.

“Szeretném világossá tenni, hogy az említett tisztségre nem pályázom, ennek lehetősége jelenlétemben soha szóba sem került, jelenlegi frakcióban végzett munkámmal teljes mértékben elégedett vagyok” – szögezte le ennek kapcsán Gulyás Gergely.

Hozzátette: az elmúlt hetek során a háznagy jogállásával kapcsolatos vitákban mindvégig amellett érvelt, hogy erre a tisztségre ne csak országgyűlési képviselőt lehessen megválasztani.

Jelezte azt is, súlyos sajtóetikai vétségnek tekinti, hogy “azok a sajtóorgánumok, amelyek a legcsekélyebb jelentőségű közjogi kérdésben, akár még hétvégén is” – tőle kérnek tájékoztatást, egy a személyét érintő találgatás esetén ugyanerre nem képesek.

Szerdai számában a Magyar Hírlap és a Népszabadság írt arról, hogy ha Kövér László nem vállalja a köztársasági elnöki feladatot, és marad házelnök, Gulyás Gergely lehet esélyes a háznagy pozíciójának betöltésére.

A háznagy a házelnök első számú politikai, “üléstermen kívüli” helyettese lesz, például a protokolláris kötelezettségek teljesítése lesz a feladata. Egy korábbi, az országgyűlési törvényjavaslatról tartott kormánypárti háttérbeszélgetésen felidézték, hogy az első népképviseleti parlament megalakulásától 1949-ig folyamatosan segítették háznagyok az Országgyűlés munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik