Belföld

Embercsempészek a déli végeken

A zöldhatáron érkezőket a rendőrség határrendészeti egységei veszik őrizetbe, de sokan a vámvizsgálat közben „buknak le”.

Folyamatosan érkeznek az illegálisan határátlépők az Unió magyarországi szakaszán. Különösen riasztó a kép, ha hozzátesszük: tavalyelőtt mindössze három alkalommal kellett ilyen ügyben eljárniuk a dél-alföldi régió fináncainak, 38 embert őrizetbe véve. Tavaly már 11 felderítés közben 73 illegális határátlépőt fogtak el, és az idén is többször kellett már jegyzőkönyvezni a vámosoknak ilyen ügyben – tudtuk meg Márkus András dandártábornoktól. A déli vámrégió főigazgatója hozzátette:

Segít a kamionröntgen is

– A felderítések hatékonysága, eredményessége elsősorban a pénzügyőrök szakmai tudásán, felkészültségén és tapasztalatain múlik. Valamint azon a kockázatelemzési rendszeren, melyet a testület valamennyi vám szakágon szolgáló munkatársa alkalmaz a vizsgálatok, ellenőrzések meghatározásához. Az embercsempészés felderítéséhez számos esetben nyújtott segítséget az úgynevezett kamionröntgen berendezés, melynek képalkotása és képelemzése során a pénzügyőrök egyértelműen kirajzolódó ember alakokat láttak, melynek alapján elrendelték a rakomány tételes ellenőrzését.

Felderítéseik legnagyobb százalékában az illegális határátlépők a belépő tehergépjármű forgalom vizsgálata során kerülnek elő, általában a rakomány között igyekeznek elrejtőzni, és mozdulatlanul várni a vámvizsgálat végét. Jellemzően 2-3 embert rejtenek el egy-egy kamionban. De találkoztak már olyan esettel is, amikor a külföldi személy a kamion alvázára kapaszkodva próbált illegálisan bejutni Magyarország területére – tudtuk meg a tábornoktól.

Lengyel sofőr hozta az afgánt

Márkus András egészen különleges eseteket is említett. Így például előkerült illegális határátlépő Toyota Yaris személykocsi műszerfalából, egy BMW hátsó ülése alatti részéből, ahol a csempészek az ott található üzemanyag tartályt alakították át, ahonnan egy afgán férfi bújt elő, akit lengyel sofőr angol rendszámú kocsiban próbált átjuttatni a határon.

A tompai határátkelőn tavaly májusban egy magyar férfi az általa vezetett tehergépjárművel igyekezett magyar területre, azt állítva, hogy 21 ezer 600 kg őszibarack konzervet szállít Görögországból Magyarországra. Ez igaz is volt, csak éppen kiderült, hogy a tehergépkocsi alvázában, a raklaptartó teteje és a raktér padozata közötti gyári üregben 4 pakisztáni és afgán férfi utazott.

De hogy idei esetet is említsünk: nemrégiben a röszkei átkelőhelyen két bolgár férfi, egy, az okmányok alapján üres tehergépjárművel akarta átlépni a határt. A rakodótér megbontása során azonnal feltűnt, hogy a tehergépjármű belső magassága eltér a külső ponyvaszerkezet magasságától. Az eltérés oka is hamar kiderült – a hátsó ponyva felhajtását követően a megduplázott tetőrészben kialakított üregből 12 török állampolgár, köztük 2  gyermek került elő.

Ázsiából menekülnének az Unióba

– Tapasztalataink szerint a rakomány között megbújó illegális bevándorlók legtöbbje nem rendelkezik úti okmánnyal, esetükben elsődlegesen a nyilatkozatuk alapján állapítjuk meg állampolgárságukat a további eljárásig. A szerb határszakaszon, vagyis Röszkén és Tompán legtöbbször afgán, iraki, iráni, pakisztáni „utasokkal” találkozunk ellenőrzéseink során – tudtuk meg Márkus Andrástól. – Ezek a rejtőzködő külföldiek általában egy jobb élet reményében kelnek ilyen módon útra, és jellemzően az Európai Unió más tagállamaiba készülnek. A rakomány közül előkerülve általában fáradt, elcsigázott emberekkel találkozunk a határátkelőn, akik minden esetben együttműködő magatartást tanúsítanak, incidensekre ilyen felderítések esetében eddig még nem került sor.

– Az illegálisan országunk területére belépni kívánó, elrejtőzött külföldi állampolgárok elfogását követően a felderítést végző vámszerv minden esetben feljelentéssel átadja a külföldieket, valamint a sofőrt a területileg illetékes rendőrségnek. Ott a sofőr ellen embercsempészés megalapozott gyanúja miatt, míg a külföldi állampolgárok ellen idegenrendészeti szabálysértés miatt indul eljárás.  Ebből következően a rendőrségi eljárás hivatott tisztázni az eset körülményeit, és lezárni az eljárást, valamint büntetni a jogsértést – összegezte mondandóját Márkus András dandártábornok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik