Belföld

Továbbra sem tudják, milyen hajó süllyedt el Szegeden

Mint arról korábban hírt adott a Szeged24, néhány napja egy hajóroncsot emeltek ki a szegedi Medencés Kikötőből, ám az illetékes hivatal sem tudja, kié volt a hajó.

“Amit tudunk, hogy a kikötőmedencében valami elsüllyedt” – reagált a Szeged24 megkeresésére az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság első embere. Kozák Péter hozzátette: “Az elmúlt év során, igazgatóságunkhoz érkezett bejelentés alapján értesültünk arról, hogy a kikötőmedencében valami elsüllyedt. A rendkívüli kisvizes időszakban egy vitorlás hajó a roncsnak ütközött.”

A kikötő azon részét, ahol a roncs található, 1988-1992 között az igazgatóság üzemeltette, majd az üzemeltetést a jelenleg felszámolás alatt álló SZEVIÉP Zrt., illetve jogelődjei végezték 1992-2010 között. Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy a SZEVIÉP miért nem jelezte annak idején, hogy roncsot rejt a víz? A felszámolás alatt lévő cégnél egyelőre senki sem kívánt válaszolni erre a kérdésre.

Az ATIVIZIG viszont bizonyos abban, hogy a hajószerencsétlenség nem az ő felügyeletük alatt történt. “Feltételezhető, hogy az ezt követő időszakban következett be a számunkra is ismeretlen hajó elsüllyedése” – folytatta az igazgató.

Igazgatóságuk a kikötő üzemeltetését 2010-ben vette vissza. Ezt követően, illetve a roncs megtalálása után, levélben szólították fel a SZEVIÉP Zrt. felszámolóját a hajóroncs kikötőmedencéből való kiemelésére. A felszámoló a feladattal a szegedi OKTAÉDER Kft.-t bízta meg. A kiemeléskor a hajó oly’ mértékben roncsolódott, hogy a partra kerülése után sem volt megállapítható a hajó neve.

Kozák Péter annyit még elárult a Szeged24-nek, hogy a kiemelés költségeiről nincsenek információik, és a hajóroncsot április 2-án elszállították a helyszínről. Folytatása következik, hiszen a rejtélyes roncs eredete sokakat érdekel a Tisza-parti városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik