Belföld

Tíz családot költöztettek ki bomba miatt

Második világháborús lövedékeket találtak Enying északkeleti határában. A környékről tizenöt személyt kellett ideiglenesen kiköltöztetni.

Tíz családot kellett kiköltöztetni ideiglenesen otthonából, mert több, második világháborús bomba került elő Enying mellett egy szántóföldön – tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

R. Szabó Ágnes elmondta, lakossági bejelentésre vonultak a helyszínre a rendőrök és a tűzszerészek. A feltárás megkezdése után, dél körül kezdték meg a közeli lakóházak kiürítését. A Vásártér utca melletti szántóföldön eddig 84 második világháborús robbanótest került elő, de a helyszín átvizsgálása még tart.

A tervek szerint egy közeli, használaton kívüli telepen fogják megsemmisíteni a bombákat.

A Fejér Megyei Hírlap újságírója a helyszínről készítette tudósítását: az alpolgármester, Méreg János autóját követve tisztes távolságban parkolunk le oldalt, alig szállunk ki, az utcafrontról már indul is felénk Angyal Gábor rendőr őrnagy, az Enyingi Rendőrőrs parancsnoka és szolgálatos társa. Mondom előzetes információnkat a megtalált „nyolcvanvalahány” lövedékről, de a beszélgetés során már a 260-as szám is elhangzik.

– Pontos számadatokkal még nem szolgálhatok – lép hozzánk Jansik Attila százados, tűzszerész ügyeletes parancsnok -, most annyit mondhatok: már 150 fölött járunk.

Nagy mennyiségű szovjet, német és magyar tüzérségi gránát és aknagránát, valamint gyalogsági lőszer került elő szombaton a Vásártéri utca közelében fekvő szántóföldről. A munkálatok idején, a hét végén tíz házból tizenöt lakónak kellett ideiglenesen elhagynia a lakását. Nappal rokonoknál, ismerősöknél tartózkodtak, az estéket, az éjszakákat otthon tölthették.

A lövedékek csoportosítva, csöndesen fekszenek egymás mellett a földön. A pusztító robbanótestek ártalmatlan vasdaraboknak tűnnek.

– Éles valamennyi! – figyelmeztet bennünket Hadházi Sándor tűzszerész zászlós, aki a közvetlen felderítést irányítja.
A közvetlen helyszínhez a tűzszerészek pihenőidejében mehetek közelebb, és engedélyt kapok arra is, hogy fotókat készítsek e gyilkos rekvizitumokról. A tűzszerész járőrcsapat munkáját csak az utcáról örökíthetem meg.

Az összes gránátot, lőszert egyetlen gödörből (alig egyméteres mélységből) emelték ki a szakemberek, ami azt feltételezi, hogy háború után a lövedékeket a településről összegyűjtve szállították a határba, és ott eltemették. A legveszélyesebbnek tűnő gránátokat most egy távolabbi lakatlan területen megsemmisítik (úgy tudjuk, Balatonbozsok magasságában), a többit elszállítják és hatástalanítják.

A helyszínt a városi rendőrőrs állománya biztosítja, és ott tartózkodik a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese is, vasárnap nevezetesen Csehó Tamás tűzoltó százados. Amint megtudjuk: a hatóságokkal példaértékű az önkormányzat és a polgárőrség együttműködése, és a lakosság is fegyelmezetten veszi tudomásul a rendkívüli helyzetet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik