Belföld

Schmitt-ügy: Az ellenzék tapsol, a kormány sajnálja

A Fidesz frakcióvezetője azzal számol, hogy még hétfőn dönt az Országgyűlés Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásáról, és mihamarabb új államfője lesz az országnak.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője Schmitt Pál lemondásának bejelentése után azt mondta: azt is tisztázni kell, hogy az államfő minek a hatására döntött a lemondás mellett.
Az elmúlt napokban a becsületes és tisztességes embereknek a hangja le tudta győzni a becstelenséget” – mondta Mesterházy Attila. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben nem csak a baloldaliak akarták Scmitt Pál lemondását, de számos jobboldali gondolkodó is. Szavai szerint az elmúlt másfél évben talán ez volt az első eset, amikor a politikai hovatartozást felülírta a morális meggyőződés és “a nemzet egységesen követelte a köztársasági elnök lemondását”.

Mesterházy Attila azt mondta ez “legyen intő jel” a miniszterelnök számára, hogy nem korlátlan a hatalma. Hozzátette, a fideszes politikusok számára is intő jel kell, hogy legyen, hogy az ő vezetőjük nem tévedhetetlen.
A szocialista képviselő szerint hiába próbálták a kormánypárti politikusok korábban lezárni az ügyet és azt sugallni, hogy ezzel a kormányoldalnak nincs dolga, illetve hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen, mára kiderült, hogy ez nincs így.

Végül kijelentette, hogy most olyan személyre van szükség, aki kifejezi a nemzet egységét, ezért megismételte azt a korábbi felvetésüket, hogy a demokratikus pártok közösen jelöljenek új köztársasági elnököt, akinek újfent Sólyom László volt államfőt javasolta.

Vona Gábor azt mondta: elkerülhetetlen volt Schmitt Pál lemondása, ugyanakkor az államfői tisztség szerinte olyan mértékben erodálódott az utóbbi hetekben, hogy egy egyszerű politikai csere kevés. Szerinte elégtelen lenne egy olyan megoldás, amelynek alapján “a Fidesz egyik kegyeltjét egy másik” váltaná fel.

Az ellenzéki politikus ezért a bizalom helyreállítása érdekében közvetlen köztársaságielnök-választást szorgalmazott.
Vona Gábor közölte: Schmitt Pál döntésnek “nyilvánvalóan örülnek“, de, ha a köztársasági elnöknek tiszta a lelkiismerete, akkor jobb lett volna, ha megvárja a frakciók hozzászólását és válaszol ezekre.

Szerinte a felelősség és a botrány nem csak Schmitt Pálé, hanem a Orbán Viktoré is, aki őt kinevezte. Szerinte ebben a helyzetben a miniszterelnök sokkal tisztességesebben járt volna el, ha nem bujkál és nem tesz úgy, mintha az egészhez semmi köze nem lenne.

Jávor Benedek az ellenzéki LMP frakcióvezetője azt mondta: szomorú napja van ma a magyar demokráciának. Egy olyan ügybe keveredett Magyarország, amely nem Schmitt Pál köztársasági elnök magánügye. Ez az ügy a magyar demokrácia ügye, és annak a rendszernek az ügye, amely Schmitt Pált köztársasági elnöki székbe segítette. Ez az ügy a Fidesz személyzeti politikájának és működésének látlelete – közölte az ellenzéki politikus.

A kormánypárti frakcióvezető, Lázár János beszédében – Schmitt Pál lemondására reagálva – köszönetet mondott a köztársasági elnöknek a munkájáért. Mint mondta, “ez a tisztelet kijár az elnöknek, ez a tisztelet kijár az intézménynek, és kijár annak a munkának, amit az elmúlt két esztendőben végzett“.

Lázár János felszólalása után Schmitt Pál parlamenti dolgozószobájába ment Kövér László házelnökkel együtt, ahol már Orbán Viktor miniszterelnök is ott van. Az államfői szobában volt Giró-Szász András kormányszóvivő és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója Schmitt Pál hétfői parlamenti bejelentését kommentálva úgy fogalmazott, hogy “csak korlátozott” piaci reakcióra számít, mivel – bár az ügy “kisebb csapással ér fel Orbán Viktor miniszterelnök szempontjából” – az államfőt a parlament választja, és a Fidesznek továbbra is nagy többsége van a törvényhozásban, így a kormánypárt nyilván jóvá tud hagyatni egy “Fidesz-barát” új jelöltet.

Az RBS vezető londoni elemzője szerint egyébként is “a térségben számos hasonló eset történt már az évek során”.

azt is tisztázni kell, hogy az államfő minek a hatására döntött a lemondás mellett.
“Az elmúlt napokban a becsületes és tisztességes embereknek a hangja le tudta győzni a becstelenséget” – mondta. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben nem csak a baloldaliak akarták Scmitt Pál lemondását, de számos jobboldali gondolkodó is. Szavai szerint az elmúlt másfél évben talán ez volt az első eset, amikor a politikai hovatartozást felülírta a morális meggyőződés és “a nemzet egységesen követelte a köztársasági elnök lemondását”. Mesterházy Attila azt mondta ez “legyen intő jel” a miniszterelnök számára, hogy nem korlátlan a hatalma. Hozzátette, a fideszes politikusok számára is intő jel kell, hogy legyen, hogy az ő vezetőjük nem tévedhetetlen.
A szocialista képviselő szerint hiába próbálták a kormánypárti politikusok korábban lezárni az ügyet és azt sugallni, hogy ezzel a kormányoldalnak nincs dolga, illetve hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen, mára kiderült, hogy ez nincs így.
Végül kijelentette, hogy most olyan személyre van szükség, aki kifejezi a nemzet egységét, ezért megismételte azt a korábbi felvetésüket, hogy a demokratikus pártok közösen jelöljenek új köztársasági elnököt, akinek újfent Sólyom László volt államfőt javasolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik