Belföld

Ráfáztak a bent dohányzók a vasárnapi razzia során

A türelmi idő lejártával, már az első nap ellenőrzései nyomán több mint egymillió forint bírságot szabhatnak ki a hatóságok a szigorúbb dohányzási szabályok megszegése miatt.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos hétfőn sajtótájékoztatón elmondta, a szabálytalanságok felét szórakozóhelyeken, illetve vendéglátóipari egységeknél tapasztalták. Második helyen a közterületi tilalmak megsértése áll, ez az összes eset harmadát tette ki. Többnyire magánszemélyeket büntettek meg, de sok esetben intézményvezetőkre is szabtak ki bírságot – tette hozzá.

Szabó Enikő kifejtette: ahhoz képest, hogy a türelmi időszak lejártát követő első nap vasárnapra esett, kiemelten sok, összesen 1150 helyen vizsgálták a közegészségügyi felügyelők a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításainak betartását. Ennek során 42 helyen találtak kifogásolnivalót, ezek miatt összességében várhatóan 1,2 millió forint értékben szabnak majd ki bírságot. A helyettes tiszti főorvos megjegyezte: a nemdohányzók védelméről szóló jogszabály már 1999 óta létezik. Ennek ellenére sok panasz érkezett amiatt, hogy a kialakított dohányzóhelyek nem megfelelőek, továbbá az egészségi állapotra vonatkozó mutatók sem javultak kellőképp Magyarországon. Ezek indokolták a jogszabály szigorítását.

A január elsejével életbe lépett, új szabályozásra való átállás elősegítése érdekében az első három hónapban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) eltekintett a bírság kiszabásától, de ez idő alatt is végeztek ellenőrzéseket. A három hónap több mint 18 ezer ellenőrzése során összesen 954 helyen találtak kifogásolnivalót. Ezek körülbelül felét az érintettek néhány napon belül kijavították, több esetben viszont a közegészségügyi felügyelők azt tapasztalták, hogy egyes helyeken kivárnak a türelmi idő végéig, így ott határozatot hoztak.

Szabó Enikő kiemelte: valóban voltak olyan egységek, ahol az április elsejei ellenőrzés során már semmi kifogásolnivalót nem találtak a hatóságok. Összességében a mutatók javultak, hiszen a türelmi időszakban az ellenőrzések során a kifogásolást esetek aránya 5,3 százalék volt, míg vasárnap csak 3,6 százalék – tette hozzá. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a 3 hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik