Belföld

Indul a “versmaraton” Szegeden

A versünnep aktualitását Juhász Gyula április 4-re és József Attila április 11-re eső születésnapja adja.

A Bálint Sándor Művelődési Házban a Szegedi Vers Ünnepe címmel megemlékezés lesz Juhász Gyula születésének 129. évfordulójának tiszteletére, halálának 75. évfordulójára és József Attila halálának 75. évfordulójára, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Írók Társasága, a Bába Kiadó, a Szeged folyóirat szerkesztősége és a Dugonics Társaság szervezésében.

A rendezvény célja, hogy úgy klasszikus poétáink, mint kortárs költőink versei, mondva, írva, vagy énekelve jelen legyenek életünk valamely színterén. Ezekben a napokban számtalan verses program közül választhatunk. A költészet „szembe jöhet velünk” az utcákon, a tereken, vagy a facebookon. Megoszthatjuk másokkal kedvenc versünket, avagy megtudhatjuk, hogy a Szegedi Nemzeti Színház művészei számára melyek a legkedvesebbek.

Április 4-én, szerdán – Juhász Gyula születésnapján – délután 5 órától az EDF DÉMÁSZ-székház aulájában vers-performance zajlik majd felolvasásokkal, kéziratok árverésével, muzsikával és az erre az alkalomra megjelenő Szarvasfiak unokái című rapid-antológia bemutatásával, amely 18 fiatal szegedi és Szegedhez kötődő költő mintegy száz versét mutatja be. Az eseményre április 4-én szerdán délután fél öttől a Király König Péter Zeneiskola rézfúvós együttese toborozza a versszeretőket, akik magyar költők nagyméretű arcképei és versről szóló transzparensek alatt sétálnak az EDF DÉMÁSZ-székházhoz.

Április 11-én, a Dugonics téren, 13-tól 18 óráig folyamatos versfelolvasás lesz az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület szervezésében. Közreműködik a Szegedi Egyetemi Színház, a Lábjegyzet Színház, a Szegedi Kikötő, a Százszorszép Gyermekház színjátszó csoportja, a Kelemen László Színitanoda növendékei valamint az Azték Színjátszó és Tánccsoport. Ezen a napon flash-mobot is szerveznek a Kárász utcán.

Április 14-én, szombaton 10 órától, a Somogyi-könyvtárból Verslábaló címmel játékos irodalomtörténeti emlékséta indul József Attila és Juhász Gyula emlékére. A résztvevők térképet és leírást is kapnak az irodalmi emlékhelyek felkereséséhez. Akik nem szeretnének egyedül „lábalni”, azoknak 11 órakor csoportos indítást szerveznek. A túrázók nem csupán elsétálnak a szegedi irodalmárok emlékhelyeihez, de furfangos és elgondolkodtató kérdésekre is válaszolni kell. A játék eredményhirdetése 14 órakor lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik