Belföld

A piac is büntet Schmitt miatt?

Az államfő körüli botránynak még nincs közvetlen piaci hatása, de lehet.

A forint múlt héten látványosan gyengült, de ezt a nemzetközi hiteltárgyalások körüli bizonytalanság okozta, nem a Schmitt-ügy – írja a Napi Gazdaság. A lapnak név nélkül nyilatkozó piaci elemzők ugyanakkor úgy vélték, ha az IMF/EU-tárgyalások nem kezdődnek meg pár héten belül, és a piacon tartósan várakozásra kell berendezkedni − mivel a magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélésében nem áll be fordulat −, akkor adott esetben az államfő legitimációs problémájának lehet káros visszhangja a befektetői megítélés szempontjából is.

A befektetők alapvetően nem rendelkeznek szofisztikált képpel egy ország megítéléséről, legjobb esetben is a sajtóból értesülnek egy-egy kisebb vagy nagyobb horderejű eseményről. Ha azt látják, hogy nem haladnak a tárgyalások és még egy politikai krízis kibontakozásának is lehet realitása, kétszer is meggondolják, mit kezdjenek magyar kitettségükkel.

Tovább ronthatja Magyarország nemzetközi megítélését, hogy a kisdoktori címétől megfosztott köztársasági elnök nem mondott le. Politikai elemzők szerint a plágiumügynek nincs közvetlen hatása az esetleges EU/IMF-hitelmegállapodásra, de mégis.

Egyelőre felfelé igyekszik a forint

A térségbeli devizákkal együtt erősödött a nemzeti fizetőeszköz. Az eurót délelőtt negyed tizenegykor 293,17 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon a péntek délutáni 295,27 forinttal szemben. A svájci frank 243,37 forinton állt a péntek délutáni 245,21 forint után, a dollár pedig 219,15 forintra csökkent 221,40 forintról.

Szakértők azt mondják, az optimista hétkezdet a javuló világgazdasági kilátásoknak tudható be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik