Belföld

Botka László az MSZP választmányi elnöke lett

Az országos választmányt a következő két évben Botka László szegedi polgármester vezetheti, aki egyedüli jelölt volt a tisztségre.

Simon Gábor szoros versenyben – 56:44 arányban – győzte le az előzőleg a pártelnökválasztáson Mesterházy Attilával szemben alulmaradó Szanyi Tibort. Simon Gábor 213, Szanyi Tibor 164 szavazatot kapott, Balogh András eddigi elnökhelyettes visszalépett a jelöltségtől.

A két alelnöki helyért hárman versenyeztek: Gúr Nándort, az MSZP borsodi elnökét 88 százalék támogatta, Horváth Csabát, a szocialisták fővárosi frakcióvezetőjét pedig a küldöttek 66 százalékának szavazatával választották meg. Herczog Edit európai parlamenti képviselő a voksok 38 százalékával maradt alul.

Az újonnan létrejövő etikai és fegyelmi ügyek tanácsát Steiner Pál, a központi pénzügyi ellenőrző bizottságot továbbra is Tukacs István irányítja. Bárándy Gergely eddigi elnökségi tag az országos etikai és egyeztető bizottság elnöke lett.
Botka László megválasztása után újságíróknak azt mondta: feladatuk a választók bizalmának visszanyerése, az elmúlt két évben ugyanis az MSZP bizonyította életképességét, túlélte a választási vereséget és a Gyurcsány-platform távozását.
Kiemelte, hogy a szombati kongresszus lezárta az MSZP megújítását, ezután “hiteles, demokratikus és vállalható” alternatívák felállításába kezdenek, mert a szocialista párt nélkül nem lehetséges a Fidesz-kormány leváltása.

Simon Gábor elnökhelyettes – aki eddig választmányi elnök volt, és bár újra jelöltette magát, végül e tisztségtől néhány nappal ezelőtt visszalépett – elmondta: új együttműködés jött létre a párton belül, céljuk egy olyan MSZP felépítése, amely 2014-ben leválthatja az Orbán-kormányt.

Gúr Nándor azt emelte ki, hogy a jövőben is azokért küzd majd, akik a “rendszer elszenvedői”.
Horváth Csaba arról szólt, hogy az MSZP talpra állt, és most a választókkal kíván “közvetlen szövetséget” kötni.
Mesterházy Attila pártelnök közölte, hogy a kongresszus határozatot fogadott el, rögzítve, milyen elveket valló pártokkal és civil szervezetekkel akarnak és tudnak együttműködni. A szempontok között szerepel, hogy az MSZP szövetségesei demokratikus értékeket valljanak, semmiféle együttműködést nem folytathatnak szélsőséges erőkkel, céljuknak tekintsék az “Orbán-rendszer” leváltását, az új köztársaság és a szolidáris társadalom megteremtését.

Az MSZP kongresszusa Schmitt Pál plágiumügyére reagálva is elfogadott egy határozatot. A küldöttek úgy foglaltak állást, hogy morális válság alakult ki, miután a köztársasági elnökről “bebizonyosodott, hogy méltatlan tisztségének betöltésére”. A párt kongresszusa ezért felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az Országgyűlésben kezdeményezze a köztársasági elnök lemondatását.

Párbeszéd a nemzetért címen elfogadtak egy állásfoglalást is, amelyben a szocialista párt a szolidáris Magyarország és az új, negyedik köztársaság felépítésére tesz ajánlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik