Belföld

Schmittné zarándokúton

A köztársasági elnök felesége Esztergomban vette át a stafétát Papp Lajos szívsebésztől.

Schmittné Makray Katalin már Dobogókő felé tart, miután Esztergomban, a Szent Adalbert Oktatási Központ előtt átvette a zarándokstafétát Papp Lajos szívsebészprofesszortól a Magyar Zarándokút 2012. megnyitó rendezvényén.

A köztársasági elnök felesége Esztergomból indulva 17 napon át gyalogol Siklósig mintegy ezer résztvevővel együtt a Magyar Zarándokúton. Az út során csak kenyeret és vizet vesznek magukhoz.

A tavaly először útnak indult zarándoklaton 320-an vettek részt. A spanyolországi El Caminóhoz hasonlított zarándoklat 17 nap alatt számos szakrális helyet érint, ahol a résztvevők megpihennek, közösen imádkoznak.

Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Esztergom és Máriagyűd közötti, közel 500 kilométeres utat átlagosan napi 20-30 kilométeres szakaszokban teszik meg, és az idén már útikalauz is segíti az indulókat. Arról is beszámolt, hogy minden évben felkérnek egy közéleti személyiséget, hogy csatlakozzon a zarándoklathoz: tavaly Papp Lajos szívsebész ment végig az úton, idén pedig az államfő felesége vállalta ezt.

Schmittné Makray Katalin a múlt héten azt mondta, hogy edzéssel készül a zarándoklatra, de a fizikai mellett a lelki felkészülést is kiemelte, jelezve, hogy a kettő szorosan összefügg. A köztársasági elnök felesége köszönetet mondott a felkérésért a szervezőknek.

Itt felidéznénk, hogy lepődött meg a köztársasági elnök felesége férje doktorijával kapcsolatos kérdésünkön:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik