Belföld

Rengeteg gógyszer ára változik vasárnaptól

Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért pedig többet kell fizetni vasárnaptól.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint április elsejétől ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal. Ugyanakkor nem adott be árcsökkentési kérelmet 536 termék gyártója, de ezek a gyógyszerek helyettesíthetők azonos hatóanyagú, olcsóbb készítményekkel – hangsúlyozták.

Mint kifejtették: “a kiszámíthatóbb gyógyszerellátás és a lakosság pénztárcájának kímélése érdekében” második alkalommal hirdetett vaklicitet az OEP. A gyógyszergyártók ilyenkor úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket. Az így kialakult új, preferált referencia-ársáv lehetővé teszi, hogy az adott hatóanyagot tartalmazó készítményhez olcsóbban jussanak hozzá a betegek.

Az OEP célja, hogy a verseny fokozásával a betegek számára minél kedvezőbb áron legyenek elérhetők a gyógyszerek – emelték ki. Az OEP közleménye szerint a gyógyszerek között több népegészségügyi szempontból fontos készítmény is van: gyulladásgátlók, a központi idegrendszerre ható készítmények, szívre ható szerek, vérnyomáscsökkentős, vizelethajtók és allergiás megbetegedések kezelésre szolgáló készítmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik