Belföld

Raffael Sándor magára vállalta a Cozma-gyilkosságot

Magára vállalta Marian Cozma megölését az utolsó szó jogán felszólalva Raffael Sándor pénteken a Győri Ítélőtáblán.

Nagyon sajnálom, ami történt, senkinek nem akartam a halálát” – mondta a férfi, akit az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság tavaly júniusban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év múlva szabadulhat. Hozzátette: “Én vagyok egyedül felelős Marian Cozma haláláért.”

Nem akartam gyilkos lenni, testi sértést akartam elkövetni” – bizonygatta, miután hosszasan sorolta, hogy szerinte milyen ellentmondások és pontatlanságok tarkítják a vele kapcsolatos bizonyítékokat, vallomásokat.

Az első fokon szintén életfogytig tartó fegyházra ítélt Németh Győző – megjegyezve, “ártatlan nem vagyok” – azt mondta az utolsó szó jogán: bátran viseli a rá kiszabott büntetést, de nem ölt meg senkit.

Kitért arra is: emberölés kísérletével két és fél évi eljárás után gyanúsították meg, “annak ellenére, hogy semmilyen új információ nem került elő“.
Bármit megtennék, hogy visszacsináljam” – jelentette ki, hozzátéve, “ha megtehetném, odaadnám a vesémet Pesicnek“. Megtoldotta ezt azzal: saját példáján tudja, hogy mit jelent egy sportolónak egy életfontosságú szerve. Jelezte: minden vagyonáról lemond, hogy enyhíteni tudja a sértettek fájdalmát.

Azt kérte a fellebbviteli tanácstól, hogy olyan büntetést mérjenek rá, amelyet letöltve, “a hibákból okulva egy új, jó életet” kezdhet.

Szintén az ellene felhozott bizonyítékok közötti ellentmondásokat elemezte az utolsó szó jogán a két vádlott-társához hasonlóan társtettesként elkövetett emberölés és testi sértés kísérlete miatt első fokon elítélt Sztojka Iván, aki 20 év fegyházbüntetést kapott.

Kiemelte: a tévéből értesült arról, hogy halottja van a verekedésnek, és ő volt az első, aki feladta magát a rendőrségen. Előbb hosszan vívódott, hogy családja vagy a vele rokoni kapcsolatban lévő barátja, Németh Győző érdekeit helyezze-e előbbre.

Mint mondta, egy ellene korábban folyó eljárás, az ott tapasztaltak alapján arra számított, hogy tisztességes eljárásban tisztázhatja magát. Szerinte ezzel szemben “itt nem volt tisztességes eljárás“, mert a magyarországi romák lejáratása volt a cél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik