Belföld

Nem mérgez, csak mérgezhet a soroksári fantompince

Részletesen reagált a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a soroksári mérgező társasházról szóló cikkünkre.

Szennyezhet, de nem úgy

A Felügyelőségtől kapott válasz alapján nem jelenthető ki biztosan, hogy még ma is mérgezne az Ékes utcában bármilyen veszélyes anyag, ám ennek az ellenkezője sem. Korábbi cikkünk azon állítását, mely szerint a talajban maradt erősen mérgező és robbanásveszélyes anyagokat a csapadék a mai napig a Dunába mossa, Dolla Eszter, a Felügyelőség elnöke megalapozatlannak minősítette, mivel erre nincs közvetlen bizonyíték.

Ugyanakkor azt a Felügyelőség is tényként írja válaszában, hogy az ingatlan területén, fél- másfél méteres rétegben “erősen toxikus, rákkeltő anyagok, valamint robbanószer maradványok találhatóak”. A Felügyelőség szerint külön figyelmet érdemelnek az erősen rákkeltő dioxin komponenscsoportok, amelyek komoly kockázatot jelentenek a környéken élőkre, mivel ezek a vegyületek vízben nem oldódnak, a porszemekhez tapadva azonban a szél által széthordva nagyobb területet is beszennyezhetnek.


A képre kattitnva galéria nyílik
Fotók: Neményi Márton

A szabály az szabály

A hatóság szerkesztőségünknek küldött levelében azt is írja, hogy az ügy súlyosságára tekintettel 2011. januárjában, tehát több mint fél évvel a robbanás után, elrendelte a pincében és a talajban található veszélyes anyagok elszállítását, 20,3 millió forintért.

A kitermelés és elszállítás azonban csak a robbanás során feltárt területet és közvetlen környezetét érintette, a pince további lehetséges részein, jól láthatóan, a mai napig a társasház áll. Éppen ezért a Felügyelőség bővebb és részletes vizsgálatokra és beavatkozási terv készítésére utasította a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságot.

Az igazgatóság azonban a mai napig nem végezte el a munkát, sőt halasztás kértek, mivel, mint az a Felügyelőség leveléből kiderül, egyrészt a hideg tél, másrészt a feladatra kiírandó közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt az Igazgatóság nem tudja betartani a határidőt. A Felügyelőség elutasította a fellebbezését, és a kért munkák elvégzésére utasította az Igazgatóságot.


A képre kattitnva galéria nyílik

Majd egyszer

Két évvel a robbanás, vagyis a szennyeződés felfedezése után tehát úgy tűnik, bürokratikus tilitoli, vagy ha úgy tetszik, a szabályok messzemenő betartása miatt lehetnek ma is mérgező, rákkeltő, robbanásveszélyes anyagok az egykor hat családnak otthont adó, ma már üresen álló társasház alatt.

A Felügyelőség nem nevezett meg semmilyen határidőt a munka elvégzésére, úgy fogalmaznak, erre “a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően fog sor kerülni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik