Belföld

Dr. Schmitt már nem doktor?

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását - jelentette be az egyetem rektora.

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa kezdeményezi Schmitt doktori címének visszavonását. – jelentette be Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora, miután a doktori tanács reggel megtárgyalta Schmitt Pál kisdoktori disszertációjának ügyét.

Tulassay szűkszavúan nyilatkozott, kérdésekre nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy azután hívták össze a doktori tanácsot, miután Réthelyi Miklós visszaküldte a jelentést és a döntés jogát az egyetemre. A tanács reggel 8 órakor ült össze, a 22 tagból 18 volt jelen, a többség a doktori cím elvétele mellett szavazott. A sajtótájékoztatón részt vettek a Hallgatói Hálózat tagjai is, akik a bejelentést tapssal fogadták.

A Tényfeltáró Bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem követett el szakmai hibát, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. A jelentéshez az egyik tag, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fűzött, amelyben a doktori cím elvételének lehetőségét vizsgálná.

Az 1157 oldalas jelentést egyébként Réthelyi Miklósnak küldte el az SE rektora, ám azt a nemzetierőforrás-miniszter felbontatlanul visszaküldte arra hivatkozva, hogy nem az ő joga levonni a következtetéseket, és felelősségre vonni az érintetteket.

A bizottság jelentése egyébként hatalmas vitákat váltott ki a tudományos közéletben, több egyetemi oktató ugyanis bejelentette, az ügy tisztázásáig nem vállalnak szakdolgozati vagy doktori disszertáció bírálatot. A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának “gyáva jelentése” nyomán pedig lemondott habilitált professzori címéről Váradi András, a Magyar Tudományos Akadémia biokémikus doktora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik