Belföld

Cozma-ügy: Inkább túlzott alaposság, mint szemernyi kétség

Csütörtökön, valamivel kilenc óra után megkezdődött a Cozma-per fellebbviteli tárgyalása a Győri Ítélőtáblán.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Cozma-gyilkosság hét vádlottja ügyében tíz fellebbezés érkezett a Győri Ítélőtáblához, melyet várhatóan két napon át tárgyal majd a Dr. Nagy Zoltán bíró által vezetett tanács.

A jelenlévők számbavételével kezdődött meg a Győri Ítélőtáblán a fellebbviteli tárgyalás. A hét vádlott és védőik, valamint a sértettek képviselői egyaránt megjelentek a per folytatásán.

Ezután az ügyészi felszólalás következett, melyben komoly hangsúlyt kapott, az első számú sértett Marian Cozma és családja. A kézilabdázó édesapja ismertté vált hazánkban, rokonszenves nyilatkozataiban sosem beszélt megtorlásról. Az igazságszolgáltatás célja, hogy tisztességes eljárás során megfelelő ítélet szülessen. Az ügyész kiemelte, hogy az ügyet tekintve talán túlzó mértékű a periratok mennyisége, de inkább jellemezze az eljárást túlzott alaposság, mint szemernyi kétség.

Mészáros Tamás ügyész arról is beszélt, hogy a Cozma-gyilkoság tárgyalása arra is hivatott, hogy “bebizonyítsa, Magyarországon mindenki, magyar és nem magyar áldozat egyaránt bizton számíthat arra, hogy az ellene súlyos bűncselekményt elkövetők megbüntetésével elégtételt kap”.

“Mindenkitől elvárható, hogy rasszista felhangok nélkül értelmezze és kommentálja ezt az ügyet is” – folytatta. A vádlottak roma származására utalva jelezte: első fokon – és reményei szerint jogerősen is – kiszabott súlyos büntetésüket “nem ezért, hanem azért (kapták), mert rendkívül súlyos tettekért kell felelniük”.

Marian Cozma családjának képviselője, Dr. Helmeczy László tolmácsolta a sportoló hozzátartozóinak elégedettségét az ügy menetével kapcsolatban, elmondta, nagyon hálásak a magyar hatóságok alapos munkájáért, viszont nehezményezte, hogy a vádlottak soha, semmilyen formában nem kértek bocsánatot tettükért.

Az elsőrendű vádlott védője perbeszédében elmondta, hogy a Veszprém Megyei Bíróságon számos eljárási hiba történt, melyek indokolják az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését.

Dr. Tuza Péter ügyvéd véleménye szerint súlyos eljárási szabálysértés történt, hiszen az első fokú tárgyalás folyamán volt olyan időszak, mikor ügyfelének nem volt védője, valamint az ötöd rendű vádlott védőjét nevezték meg az elsőrendű vádlott helyettes ügyvédjének is. Egy személy semmiképp nem járhatott volna el ugyanazon ügy két vádlottjának védőjeként.

A védő fehívja a Győri Ítlőtábla figyelmét arra, hogy ezek az eljárási hibák abszolút hatályon kívüli helyezési okok.

Továbbá fotó-videó szakértőket alkalmazott a Veszprém Megyei Bíróság, mely szakemberek nem minősülnek igazságügyi szakértőknek, így őket maximum tanúként lehetett volna meghallgatni a tárgyalás során.

13 óra 5 perc – A másod rendű vádlott N. Győző ügyvédje Fekete S. Tamás beszélt a szünet után. Véleménye szerint a megyei bíróság kiválogatta a vallomások közül azokat amik a vádlottakra nézve kedvezőtlen.

Szerinte hatályon kívül kell helyezni az ítéletet. A vádlottak között nem volt szándékegység, N. Győző nem akart megölni senkit. Életveszélyt okozó testi sértésért ítéljék el az ügyvéd szerint, jóval enyhébb határozott idejű szabadságvesztésre.

N. Győző akárcsak R. Sándor életfogytiglant kapott első fokon, legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak.

13 óra 22 perc – Az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte a Cozma-gyilkosság perének csütörtöki fellebbviteli tárgyalásán az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Németh Győző védője, mondván: a Veszprém Megyei Bíróság “kiválogatta a vallomásokból a legkedvezőbb mondatokat”, majd megalapozatlan tényállást és törvényellenes minősítést állapított meg.

Fekete S. Tamás kijelentette: a megyei bíróság “nyilvánvaló tényeket hagyott figyelmen kívül, amelyek a minősítés ellen szóltak”, így nem érvényesült az az elv, amely szerint “az ellentmondások haszonélvezője a vádlott kellett hogy legyen”. Hangoztatta: Németh Győző sem tettese, sem részese nem volt emberölésnek. Ennek alapján kérte, hogy azért ítéljék ügyfelét határozott idejű szabadságvesztésre, amit elkövetett: életveszélyt okozó testi sértésért.

Szavai szerint van olyan időpillanat, amelyben az első fokú ítélet szerint védence egyszerre két helyen tartózkodott. Mint mondta, ügyfelének esetében volt, hogy olyan tényállást fogadott el a bíróság, amelyet 28-ból egyetlen tanú látott, az pedig saját beismerése szerint is súlyosan ittas volt. Szerinte például helytelen következtetés, hogy Marian Cozmát a fal közelébe szorították, mivel ez egy négy méter széles utcában értelmezhetetlen, ahogy az is, hogy mintegy vezényszóra támadtak a vádlottak a sportolókra, hiszen ilyen a valóságban nem történt.

Megjegyezte: a periratokban szerepelnek olyan közvetett vallomások is, amelyek műkörmösnél vagy kocsmában hallottakra támaszkodnak. A védői felszólalások délután folytatódnak a Győri Ítélőtáblán. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

15 óra 50 perc – Mára véget ért a Cozma-per másod fokú nyilvános ülése, a délután során a verekedésben részt vett B. Csaba, valamint a bűnpártolással vádolt G. Péterné és A. László védői szólaltak fel.

A harmadrendű Sz. Iván ügyvédje, dr. Szikinger István azonban még nem beszélt: holnap reggel kerül sorra, mivel előre jelezte, hogy két órát kér. Utána P. Gábor ügyvédje kap szót, majd az ügyészi viszontválasz után a vádlottak következnek az utolsó szó jogán.

Egyelőre nem tudjuk, sor kerül-e pénteken a határozathirdetésre.

16 óra 25 perc – A kisalfold.hu úgy értesült, hogy pénteken már biztosan nem hirdet határozatot a Győri Ítélőtábla.

Valószínű, hogy a vádlottak megszólalhatnak, de az ítélethirdetésre csak április második felében kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik