Belföld

Beteg a Schmitt-jelentés?

Doktorok a köztársasági elnök doktorijának elbírálásáról.

Dr. Hadas Miklós szociológus szerint a tényfeltáró bizottság több hibát is elkövetett. A Corvinus Egyetem tanára – aki hiába jelentkezett a Schmitt-dolgozat értékelésére – az ATV híradójának azt mondta, ki kellett volna mondani, hogy az államfő nem doktor.

Javaslatot tenni arra, hogy a doktori cím megtartható vagy visszavonandó – ez lett volna a vizsgálóbizottság jelentése után az egyetemi doktori tanács vagy szenátus teendője – mondta az akkreditációs bizottság volt elnöke. Dr. Bazsa György akkor távozott a posztról, amikor már folyt az államfői disszertáció vizsgálata. Ő „az állásfoglalást egyértelműen bátortalannak” nevezte. „A tudomány képviselőinek, ahogy a disszertáció elbírálásakor, úgy az utólagos értékeléskor is határozott véleményt kell tudniuk formálni” – mondta az ATV-nek.

A Schmitt-jelentés ügyében eddig nem szólalt meg a Professzorok Batthyány Köre, amely 15 éve egy Berzsenyi-idézettel – “Az erkölcs minden polgártestnek lelke… Mi hát, ami a magyart emelheti? Valóban nem más, mint az ész s az erkölcs” – sürgetett felelős kormányzást. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik