Belföld

“Csak a Fidesz” Schmitt mellett

A kormánypártok úgy látják, hogy pont kerülhet a plágiumügy végére. Az ellenzék szerint az államfőnek mennie kell.

A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának jelentését megismerve a Fidesz lezártnak tekinti az ügyet – ezzel az egy mondattal reagált a nagyobbik kormánypárt szóvívője, Selmeczi Gabriella az öttagú testület beszámolójára.

A kisebbik kormánypárt, a KDNP közleménye úgy fogalmazott: a köztársasági elnök kisdoktoriját vizsgáló bizottság jelentése megnyugtató lezárása lehet azon felvetéseknek, amelyek szerint kérdéses az államfő dolgozatának eredetisége.

A KDNP reményei szerint végre pontot tett a politikai támadások végére a független és szakmai bizottság által lefolytatott és a hibákat feltáró eljárás.

Villámcsődület a Kossuth téren

Az LMP véleménye szerint Schmitt Pál mind a doktori címre, mind a köztársasági elnöki pozícióra méltatlanná vált. Heltai László szóvívő azt mondta, hogy az államfő kisdoktori dolgozatában plagizált és le kell mondania.

“Találkozzunk 7-kor a Kossuth téren, ha elfogadhatatlannak tartod a SOTE titkos vizsgálóbizottságának döntését!” – olvasható az LMP Facebook-bejegyzésében.

A párt kampányfőnöke, Vágó Gábor egy Orbán Viktortól kölcsönzött idézetet is közzétett az oldalon, amely szerint „az elmúlt évtizedben Magyarországot sokan nevezhették következmények nélküli országnak (…) Sok millió magyar dolgozik keményen és törekszik a becsületes életre, és a nemzet csak akkor lehet erős, ha a szabályok mindenkire vonatkoznak, ezért a kiskapukat be kell zárni”.

Röhejes következtetés

A Jobbik szerint a Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktorijának ügyében felállított bizottság egyértelműen megállapította, hogy az államfő plagizált, csak “ebből röhejes következtetéseket von le”. De már önmagában a tény is elegendő ahhoz, hogy Schmitt Pál lemondjon posztjáról – jelentette ki Dúró Dóra.

Gyurcsányék ultimátuma

A Demokratikus Koalíció részéről Molnár Csaba közölte: ha az államfő egy héten belül nem mond le, pártja jövő kedden az elnöki hivatal előtt “a választópolgárok tömegének erejével fogja tiszteletteljesen felszólítani a távozásra”. Hozzátette: demonstrációs szándékukat bejelentették a rendőrségnek és területfoglalási engedélyt kértek.

Hozzátette, hogy mindaddig, amíg Schmitt Pál köztársasági elnök marad, a DK elnökségében és parlamenti képviselői között doktori címmel rendelkező tíz politikus nem használja címét.

MSZP: Schmitt lopott

Ha Schmitt Pál ebből a helyzetből tisztességes módon akar kikerülni, le kell mondania a köztársasági elnöki posztról, a Fidesznek pedig az a felelőssége, hogy egy morális tartással rendelkező embert válasszon meg államfőnek – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Szerinte az államfő plágiumgyanús kisdoktori disszertációját vizsgáló egyetemi tényfeltáró bizottság anyagából egyértelműen kiderül, hogy Schmitt Pál “lopta doktori disszertációját”, ezért nem jogosult a doktori cím birtoklására. Mesterházy úgy látja, hogy az is egyértelműen kiderült, hogy sem az akkori, sem mostani szabályoknak nem felel meg az az eljárás, amelynek során őt doktorrá avatták, ezért szeretnék tudni, hogy mikor vonják vissza a doktori címet.

Az államfő plágiumügyét vizsgáló bizottság jelentése szerint a köztársasági elnök annak idején ugyan nem kaphatta volna meg a kisdoktori címet, de a bizottság szerint ez nem Schmitt Pál hibája. Az államfő tehát plagizált, de doktor maradhat. A részletekért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik