Belföld

Rippl-Rónai Fehérváron

A festő mintegy 80 alkotása lesz látható ápr. 20-tól a Deák Gyűjteményben.

A Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója Szücs Erzsébet tájékoztatása szerint a Valahol otthon címet viselő kiállításra a művésznek a székesfehérvári képtárban őrzött tíz műve mellé mintegy 70 alkotást kölcsönöznek közgyűjteményekből – a Magyar Nemzeti Galériából, a kaposvári Rippl-Rónai-gyűjteményből, a debreceni, szegedi és pécsi múzeumból, továbbá magángyűjtőktől.

A tárlat a posztimpresszionista és szecessziós törekvések kiemelkedő hazai képviselőjeként számon tartott művész munkásságának mind a négy alkotói korszakát reprezentálja majd. Így láthatnak példákat a tárlat látogatói a művész párizsi fekete képeiből, a  mozaikszerűen felhordott, úgynevezett kukoricás festményekből, a művész kaposvári enteriőröket megörökítő alkotásaiból és zsánerképeiből, valamint a pasztell munkákból.

Érdekességként bemutatnak egy, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tulajdonában levő Rippl-Rónai-hamisítványt is.

A kiállítást Horváth János, a kaposvári Rippl-Rónai Emlékmúzeum művészeti vezetője rendezi. A tárlatot több érdekes múzeumpedagógiai foglalkozás, valamint az alkotóról készült, Munkácsy inasa című film vetítése egészíti ki.

A mintegy 4,5 millió forintból megrendezendő, november 4-ig látható kiállítás része annak a XIX-XX. századi jeles alkotókat bemutató, nagy sikerű tárlatsorozatnak, amelynek keretében eddig Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál munkáiból láthattak válogatást Székesfehérváron a látogatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik