Belföld

Bemutatják a torinói lepel hiteles másolatát

Húsvét előtt az érdeklődők közelről láthatják a lepel másolatát a fehérvári Zsolt utcai Krisztus Király Templomban.

A lepel hiteles másolatából mindössze két példány van Magyarországon. Az egyiket Győrben őrzik, a másikat négy évvel ezelőtt kapta a székesfehérvári Krisztus Király Plébánia a Torinói Lepel Múzeumtól.

A különleges tárgyat március 31-én, szombaton és április 1-jén, vasárnap láthatja a közönség 8.00 és 19.00 óra között, de külön időpontokban ismertetőket is szerveznek. Szombaton 14.00, 16.00 és 18.00 órakor, vasárnap pedig 10.00, 14.00 és 16.00 órakor Zemlényi János lelkipásztor számol be a Jézus leplével kapcsolatos tudományos kutatásokról és a történelmi háttérről. Csoportokat külön időpontban is fogadnak előzetes bejelentkezés alapján 20 / 9527 521-as telefonszámon.

A hagyomány szerint Jézus testének képmása van egy négy méter hosszú lenvásznon kirajzolódva, ahogyan a lepelbe helyezték az ideiglenes temetésekor. Az eredeti ereklyét Torinóban őrzik a Keresztelő Szent János katedrálisban. A római katolikus egyház tulajdonában lévő ereklyét  tudományos vizsgálatnak is alávetették többször, ám eddig átütő eredményt egyik sem hozott a vászon eredetiségének bizonyításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik