Belföld

A Barátok Közt Ritája visszatérne

Már gimnáziumban kitűnt hangjával és játékával társai közül. Tizennégy éves kora óta színészi pályára készül. Idén márciusban Jászai Mari-díjat kapott. Bognár Gyöngyvérrel, a kecskeméti Katona József Színház színművésznőjével beszélgettünk.


Fotó: Cseke Dorka

Miért szeretett volna színésznő lenni?

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai osztályába jártam. A Micimackóban Füles voltam. A születésnapi jelenet felejthetetlen volt. Malacka jön Fülest felköszönteni, és hosszan meséli, micsoda léggömböt hozott neki, majd előhúz egy kidurrant lufit. Malacka ezt oly lelkesen mondta, én oly lelkesen képzeltem el a csodát, hogy valóban fájdalmas volt, amikor nem kaphattam meg az áhított, nagy, kerek buborékot. Tizennégy éves voltam ekkor és megfejthetetlen, izgalmas volt számomra, hogyha tudom a sztorit, akkor miért hiszem el mégis, hogy azt a lufit megkaphatom, és miért fáj a szívem. Ez az ellentmondás varázslatos volt és sorsdöntő.

Hogy került a pályára?

Az Arany János Színházban voltam stúdiós, amikor Bálint András a Radnótiba hívott, pici szerepekre. Elvégeztem Gór Nagy Mária színi tanodáját. A Radnótiban dolgoztam Szikora Jánossal, aki Szegedre csábított, amikor igazgató lett. Kecskemétre Bodolay Géza invitált, egy közös szegedi munka után, azóta is itt vagyok.

Rengeteg darabban játszott, mégis melyik volt a kedvenc szerepe?

Sok szerepem kedves nekem, de talán a Barta Dóra rendezte: García Lorca háza Yermája a legkedvesebb. Öt színész és öt táncos volt benne, a Lorca-szövegek és a tánc különlegessé tette az előadást. De imádom most a Szász János rendezte Boldogtalanok Rózáját is. És nagy kedvencem még a Kurázsi mama néma Kattrinja, Zsótér Sándorral.

Kitartásával és kiváló teljesítményének köszönhetően idén Jászai Mari-díjat is kapott, számított rá?

Egyáltalán nem számítottam semmiféle díjra, de természetesen nagyon-nagyon örülök neki!

Néhány hétig a Barátok közt című sorozatban is feltűnt, nem gondolt rá, hogy a képernyőn maradjon?

A Barátok Közt Ritája két hónapos epizódszerep volt, amit nagyon élveztem, ha egyszer visszatér, szívesen játszom tovább.

Mennyire nehéz manapság összeegyeztetni a munkát a gyerekneveléssel?

Budapesten élek, tehát sokat ingázom. Van egy hétéves kisfiam. Anyukám segít nekünk rengeteget. Amikor próbaidőszakom van, akkor végig nálunk lakik, amikor tudok, hazajövök. Kisfiam és a párom is nagyon szeretik anyukámat, sőt a párom 18 éves nagylánya is. Szóval így, együtt nem nehéz, csak akarni kell! A kisfiam a legnagyobb nyertese ennek, hiszen lényegében egy többgenerációs családban él, ahol mindig ráér valaki.

A párja könnyen megszokta az ön munkáját, nem volt kezdetben féltékeny, amikor egy-egy szerep kedvéért szerelmi jelenetbe keveredett?

Szerintem egyetlen színész párjának sem könnyű, ha a színésznek szerelmi jelenete van. Sőt, magának a színésznek a legnehezebb. Alapvetően ez bizalom kérdése, mint annyi minden más is egy párkapcsolatban.

 

 

 

Bognár Gyöngyvér

Tanulmányok: Arany János Színház – Stúdió 1991-92, GNM Színitanoda 1995-98
Életút: Radnóti Miklós Színház 1992-98
Szegedi Nemzeti Színház 1998-2003
kecskeméti Katona József Színház 2003-tól

 

Fontosabb színházi szerepek:
Holdvilág és utasa-Erzsi

García Lorca háza-Yerma

Három nővér-Natasa

III.Richárd-Lady Anna

Boldogtalanok-Róza

Eltört korsó-Márta asszony

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik