Belföld

Tökös asszony a Parlamentben

A verbalitás akrobatái, a hangember politikusok mellett ma olyan nő tűnt fel az Országgyűlésben, aki tavaly még Gyurcsány Ferenc likvidálására buzdított egy betyárt. Üdv a t. Házból.

Elkészült a fotó, mire oly régen várnak a szocialisták: a Lehet Más a Politikával közös asztalhoz ülve, megállapodást írnak alá kamerák előtt, vakuk kereszttüzében, széles mosollyal. Hogy mi áll a papíron, szinte mellékes, de azért eláruljuk: az LMP népszavazási kezdeményezését támogatandó szignált egy ívet Mesterházy Attila pártelnök és Ujhelyi István házalelnök társaságában a Lehet Más parlamenti frakcióvezetője, Jávor Benedek.

Akcióban nem volt hiány a Parlament falain kívül sem: a sorompónál Esztergom polgármestere, Tétényi Éva rögtönzött médiaeseményt a „zarándoklat” első évfordulóján. Hogy mit is mondott most a Magyar Káosz Városának asszonya, itt elolvashatják.

A szokásos benti sajtótájékoztatók ma a föld körül forogtak. Az apropót Ángyán József közelmúltbéli lemondása szolgáltatta. Mint ismeretes, az agrárállamtitkár azt sérelmezi, hogy az állam nem családi gazdaságoknak, hanem nagyvállalkozóknak kívánja bérbe adni földterületeit.

A kormányzaton belüli törésvonalba illesztve ásóját a gyurcsányista Demokratikus Koalíció frakciótlan frakcióvezetője, Molnár Csaba „mutyit, panamát”, valamint „mohó, zsákmányszerző, spekuláns zöldbárók koalícióját” emlegette hétfő délután. A politikus „szicíliai típusú maffiát” lát, melyben Ángyán nem más, mint bűnbánó maffiózó.

Molnár Zsolt a mostanában kínos humánpolitikai esemény háttérembereként szóba kerülő Nyerges Zsoltot jelölte meg a bérbeadások egyik fő nyerteseként, majd a 2010 utáni időszak állami földügyleteit vizsgáló parlamenti bizottság létrehozására tett javaslatot. Kérdeztük tőle, miért nem egészen a rendszerváltástól világítaná át az agráriumot, s azt a választ kaptuk: mert a nemzeti földalapkezelő csupán 2010-ben állt fel, de ha valaki messzebbre is nézne, a DK „áll a vizsgálat elébe”.

Eztán a szocialista Gőgös Zoltán, egykori vidékfejlesztő államtitkár konkrét példákat sorolva igyekezett illusztrálni, az „oligarchák” hogyan teszik tönkre a kisgazdálkodókat, majd kijelentette: nincs más megoldás, mint érvényteleníteni a jelenlegi földbérleti pályázatokat, és a településekre bízni, ki bérelhessen az államtól.

Stukker és idővihar

A Molnárt és Gőgöst követő jobbikos Varga Géza sci-fis felhangot megütve a következőképpen reagált az előtte szólókra: „Időátállítási problémák miatt korábban értem ide, így hallottam, amit mondtak… Érdekes volt. Mást nem akarok erről mondani.” Majd hosszan elemzete a „Jobbik tavaszi hadjárata a vidékért, a földért” fantázianevű akcióterv tíz pontját.

Hogy nem ez az időátállításos gondolatcsíra lett számunkra a nap fő élménye, annak köszönhető, hogy az Országgyűlés folyosóján föltűnt Stadler Mária. Nem, nem akasztói juhászsarj ő, hanem az az alapjáraton kedves, mosolygós belvárosi asszony, aki tavaly Gyurcsány Ferenc kivégzésére buzdította Budaházy Györgyöt. Konkrétan az alábbiakat mondta egy rejtett kamerás felvétel tanúsága szerint a Nemzet Betyárjának: “Ha maguk radikálisok lennének, akkor vennének stukkert és lelőnék ezt a rohadék Gyurcsányt.” Miután az ügy nyilvánosságra került, mindenki „mélyen megdöbbent”, mindenki mindenkit lemondásra szólított fel, végül az amúgy a Fidesz ötödik kerületében aktivistáskodó, túlmozgásos Mária asszony szigorú megrovást kapott, talán valami olyasmi szöveggel, hogy likvidálni nem szép dolog.

Kérdeztük Stadler Máriát, mi járatban. A lakonikus válasz: “Csak körülnézek.” Hűha. Nem szívesen lennénk most parlamenti képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik