Belföld

Könyv Pulitzer Józsefről

Nevéhez egy egész sajtóbirodalom kiépítése és az újságírás terén bevezetett számos újítás fűződik.

Halmágyi Pál a makói József Atilla Múzeum igazgatója A Pulitzer-kultusz 100 éve Makón (1911-2011) című könyvében Makó híres szülöttjének állít emléket. Pulitzer József, világszerte ismertebb nevén Joseph Pulitzer 1847-ben az alföldi városban látta meg a napvilágot egy zsidó terménykereskedő, Pulitzer (vagy Politzer) Fülöp és egy vallásos osztrák római katolikus anya gyermekeként.

Az ifjú József katonai pályára szeretett volna kerülni, de gyenge egészsége és látása miatt többször visszautasították. Végül Hamburgban az amerikai hadsereg felvette. 1864 nyarán, 17 évesen kivándorolt, és az északiak oldalán részt vett az amerikai polgárháborúban. A háború után St. Louis-ban telepedett le, ahol 1868-ban egy német nyelvű napilapnál állt munkába. Az újságírói karrierrel szinte egyszerre indult politikai pályája: belépett a Republikánus Pártba és 22 éves korában, 1869-ben Missouri Állam közgyűlésébe választották.

Pulitzer ambícióit nem elégítette ki sokirányú érdeklődése, 1872-ben újabb ismeretlen terepre lépett és üzletember lett. Több újságot megvett és ezeket egybeolvasztva máig sikeres lapokat alapított. Sikerei csúcsára vakon, megromlott egészséggel érkezett. 65 éves korában Charlestonban hunyt el.

Makó híres szülöttjének életéről, munkásságáról és emlékezetéről szóló könyvet Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum igazgatója és Blazovich Péter, az Emlékpont vezetője mutatja be március 28-án, szerdán 17 órától a vásárhelyi közgyűjteményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik