Belföld

Széchenyisek is indulnak a Shell Eco-marathonon

Idén is öt magyar csapat indul az alternatív hajtású járművek versenyén, amelyet május 17. és 19. között rendeznek Hollandiában.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának JFSZ Racing Team nevű csapata mellett a győri Széchenyi István Egyetem, a Kecskeméti Főiskola, a Pécsi Tudományegyetem és a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola tanulói csapata képviseli Magyarországot a versenyen.

A verseny történetében először olyan utcai versenypálya teszi próbára a diákok vezetési technikáját és tudományos felkészültségét, amelyen öt 90 fokos kanyar van.

Az Óbudai Egyetem etanolos autója a prototípus kategóriában indul az elmúlt évekhez hasonlóan 1 liter 95-ös üzemanyaggal. A karosszériában elhelyezték az alkatrészeket, elkészültek a motortartó bakok a hátsó részen a két motorhoz, a fő motoron pedig már csak a folyamatos finomításokat végzik. Idén a pálya jellege miatt változtatni kellett a kormányzáson is. Hátra van még a motor behelyezése és a tesztüzem. Idén még több diák dolgozik a csapatban, mint tavaly, úgyhogy felosztották a munkákat – közölte az Óbudai Egyetem az MTI-vel.

A Shell Eco-marathon célja olyan járművek bemutatása, amelyek a legkevesebb üzemanyag felhasználásával, minél kevesebb káros anyag kibocsátásával a lehető legnagyobb távolságot képesek megtenni.

A megmérettetésre 24 országból 227 csapat érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik