Belföld

Schmitt Pált külföldön éri a SOTE ítélete

Nem lesz itthon az államfő március 28-án, amikor a Semmelweis Egyetemen felállított vizsgálóbizottság döntést hoz kisdoktori értekezéséről.

Schmitt Pál államfő 2012. március 26. és 29. között a Koreai Köztársaságban tesz látogatást – közölte szombaton a Köztársasági Elnöki Hivatal. A tájékoztatás szerint az államfő részt vesz a 2012-es Szöuli Nukleáris Védettségi Csúcstalálkozón és munkaebéd keretében találkozik Lee Myung-bak koreai elnökkel.

A dolog pikantériája, hogy várhatóan a vizit ideje alatt hozza nyilvánosságra a Semmelweis Egyetem vizsgálóbizottsága a köztársasági elnök plágiumgyanús kisdoktori értekezéséről szóló állásfoglalását.

Mint ismert, a hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál 1992-es disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Későbbi állítások szerint egyes bekezdések szó szerint megegyeznek a német Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel. A történtek nyomán a Testnevelési Egyetem jogutódjaként vizsgálatot indított a SOTE Testnevelési és Sporttudományi Kara. Arról viszont, hogy ez hol tart, semmit sem lehet tudni.

A Népszabadság ma azt írta, hogy teljes a külső és a belső hírzárlat is a doktori értekezést elemző ad hoc bizottság munkája körül. A lap információi szerint még az egyetem többi karának vezetői sem tudják, hogy egyáltalán kik a tagjai a testületnek.

Az ígéretek szerint mindenestre jövő szerdán megszületik a bizottság állásfoglalása. Március elején Schmitt Pál a Bruxinfo portálnak adott interjúban azt mondta, tiszteletben tartja és tudomásul veszi a plágiumgyanú vizsgálatának majdani eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik