Belföld

Martonyi Főtaxival ment Líbiába

A Népszabadság szerint a magyar külügyminiszter a cég repülőgépével ment Észak-Afrikába.

A lap elismerte, nem a csődvédelem alatt álló Vegyépszer bérelt magánrepülőgépével utazott Líbiába karácsony előtt a külügyminiszter. Valójában az építőipari cég egyik tulajdonosának érdekeltségei közé tartozó taxivállalat vitte Martonyi Jánost, akinek az utazása részleteiről minisztériuma nem nyilatkozott.

Vízy András, a taxivállalat szóvivője mesének nevezte, hogy a miniszter útját a Vegyépszer fizette, a valóságban repülőjegyét a tárca vásárolta meg. A gép minden utasa, így a Vegyépszer képviselője is fizetett az utazásáért. A Vegyépszer képviseletében a cégcsoportot tulajdonló egyik társaság vezetője, Nagy Elek kísérte el a külügyminisztert. (Az üzletember által vezetett cégnek  kisebbségi részvénypakettje van a taxivállalatban.) Vízy András nem csinált titkot abból, hogy üzleti lehetőséget látnak a légi taxizásban. Első bérelt gépüket 2011 őszén indították el, úgy látják: új szolgáltatásuk versenyképes a piacon, amit az is bizonyított, hogy ajánlataik felkeltették a Külügyminisztérium érdeklődését. Martonyi János észak-afrikai útjához a menetrend szerinti légijáratok bizonytalan közlekedése, gyakori késései miatt választottak repülőgépet a Főtaxi „csomagjából”.

Martonyi János Tripoliban annak idején egyébként azt mondta: nagyon sok lehetőség van Magyarország számára a fiatal és dinamikus Líbiában, mert Tripoliban nagyra értékelik azt a humanitárius és politikai támogatást, amelyet Magyarországtól kaptak a Kadhafi-rezsim elleni harc hónapjaiban. “Ez olyan politikai tőke, amelyet a kétoldalú kapcsolatok más területein is kamatoztatni lehet” – mondta a magyar külügyminiszter.

Magyarország szeretne aktívan bekapcsolódni a líbiai újjáépítésbe. A magyar vállalatok elsősorban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás, az építőipar és az olajipar egyes területein lehetnek versenyképesek a líbiai piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik