Belföld

Hatmilliárdot nyerhetnek a közjegyzők az árfolyamgáton

A bankok és a közjegyzők tavaly nyáron 15 ezer forintos díjban állapodtak meg. A várakozások szerint az idén akár több mint 400 ezer hitelszerződést kell módosítani.

Akár hatmilliárd forint bevételt jelenthet a közjegyzőknek és ugyanekkora többletkiadást a bankoknak, ha az árfolyamgát II. szerződésmódosításait közjegyzői okiratba kell foglalni – írta a Napi Gazdaság.

Érdemben a hétfői módosítások sem változtattak az árfolyamgát II. eljárásrendjén, azonban még nem lefutott kérdés, hogy az átszerződésnél szükség lesz-e közjegyzői közreműködésre. A korábbi törvényhez kapcsolódva a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben szabályozta, hogy az árfolyamrögzítés hitelszerződés-módosításáért és a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szerződés közjegyzői okiratba foglalásának költségét a bank köteles magára vállalni.

A módosítások egyik pontjaként Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára ugyanakkor a parlament elfogadta, hogy a korábban már árfolyamgát-szerződést kötött ügyfeleknél az átszerződést nem kell ismét közjegyzői okiratba foglalni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Napit úgy tájékoztatta: a kormány hamarosan kialakítja álláspontját arról, hogy az árfolyamgát-törvény módosítása miatt szükséges-e, és ha igen, milyen ponton felülvizsgálni a közjegyzői díjazásról szóló jogszabályt.

A lap megjegyzi, hogy a tét nem kicsi: a bankok és a közjegyzők tavaly nyáron 15 ezer forintos díjban állapodtak meg, és a várakozások szerint az idén akár több mint 400 ezer hitelszerződést kell módosítani, ami ezzel a díjazással mintegy 6 milliárdos bevételt jelent a közjegyzőknek és ugyanekkora extra terhet a bankoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik