Belföld

Galkó: az alcsúti fenegyerek nem tesz rabszolgává

„Én valóban szabadságharcos vagyok… az alcsúti fenegyerek és szolganépe engem nem tesz rabszolgává…” – írja Galkó Balázs naplójában.

Galkó Balázs negyedik naplóbejegyzését tette közzé kérésére a szinhaz.hu. Mint írtuk, legutóbb arról számolt be, hogy a Költészet Napjára Pécsre, a Zsolnay Negyedbe hívják József Attilát mondani, de ehhez külön engedélyt kell kérnie a vezetőségtől.

A magát korábban „kenyérgyávának” nevező újszínházas színész beszámol arról a folyosói pletykáról, hogy Hirtling István is távozik. Erősen bírálja a Dörner-időszak első premierjét, a ma este bemutatandó Kodolányi-darabot, a Földindulást. „Tragédia. Poros, avítt, felszínes, ügyetlen, a jelmeztervező Rátkai Erzsi is kiütést kap tőle…” – írja.

Bevallja, nem elfogulatlan, és nem is kritikus, de megjegyzi, hogy a második felvonásban „Koncz Gábor magyar nagygazda kalapban(!) früstököl… Én, ha bárhová bemegyek, leveszem a ritkán hordott sapkám… Magyar ember kalapban eszik?!? És ez csak a jéghegy csúcsának a csúcsa…”

Végül Dörner Györgynek címez néhány kérdést a pécsi József Attila-esttel kapcsoltban.

„Miért fontos neked, hogy engem megfojtani próbálj? Miért nem akarod, hogy József Attila verseinek hallgatásáért sorba(!) álljanak az emberek? (Csak mert Pécsett lenne, s mert a jó barátom zenei segítségét kérem hozzá?) Gondolod, hogy fölöttem anyagi hatalmad megváltoztat engem? Nem látod, hogy nem tudsz megalázni?

Kijelenti: „Én valóban szabadságharcos vagyok… az alcsúti fenegyerek és szolganépe engem nem tesz rabszolgává…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik