Belföld

Bronzkori aranykincsek a Móra-múzeumban

Lengyel bronzkori erődöt és régészeti parkot, valamint értékes kincsleleteket, aranyékszereket és egy sírrekonstrukciót is bemutat a Móra-múzeum új régészeti kiállítása.

Ritkaságnak számító kincseken és régészeti leleteken keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a füzesabonyi bronzkori kultúrát a Móra Ferenc Múzeumban. Egy papnő fejrekonstrukcióján arany fejdíszt és hajkarikákat láthatunk, emellett szintén aranyból készült halántékkorongokat és spirálgyűrűket is kiállítanak. A fazekasság és harcászat műtárgyai mellett a tiszaladányi kincslelet is bemutatásra kerül: a sértetlen állapotban megtalált edény baltákat, karpereceket és kartekercset rejtett, melyeket valószínűleg vallási céllal vagy egy ellenséges támadás miatt temettek a föld alá.

A bronzkori hitvilágot szakrális kellékek segítségével szemléltetik: különböző rituális avatótárgyakat, amuletteket és madáralakú edényt is bemutatnak. Emellett egy főnöki sír rekonstrukcióját is körbejárhatják az érdeklődők.
A hazai emlékek mellett a lengyelországi Trzcinica bronz- és szlávkori erődjét is bemutatják a kiállításon. A Kárpátok Trójája elnevezésű lengyel régészeti parkban egy négyezer éves erődöt rekonstruáltak: eredeti formájában építették újjá a telep egyes részeit. Mellvédek, a földvárhoz tartozó sáncok, földbe ásott és felszíni házak idézik meg a régi időket. A Móra-múzeum kiállításán különböző plakátokon ismerhetik meg az érdeklődők a különleges szabadtéri múzeumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik