Belföld

A Balaton északi partján már koronával is fizethetünk

A Balaton Korona felhasználója kedvezményekhez jut, az utalvány többször felhasználható és alacsony költségű.

Az utalvány kibocsátója a Balatoni Korona Zrt., amelyet hét önkormányzat: Veszprém, Várpalota, Balatonfüred, Balatonalmádi, Litér, Tihany és Nemesvámos alapított a megyei iparkamarával és a Kinizsi Bankkal közösen.

A helyi pénz bevezetésének célja, hogy az adott térségben élénkítse a gazdaságot, plusz forrást, likviditást biztosítson a pénzforgalomban résztvevők számára. A tervek szerint egy-másfél éven belül mintegy háromszáz helyszínen lehet majd fizetni a térségben az utalvánnyal, a bank százmillió forintos kibocsátással számol.

A Balatoni Korona fedezete forintban lesz a bankban. A világon több mint kétezer olyan rendszer létezik, melynek keretében helyi pénzt működtetnek. Magyarországon korábban már Sopron környékén bevezették a Kék Frankot. Előnye, hogy felhasználója kedvezményekhez jut, hogy többször felhasználható, alacsony költségű, továbbforgatható, élénkíti a helyi gazdaságot, keresletet generál, gyorsabban forog a hivatalos pénznél, vásárlói bizalmat növel.

A Balatoni Koronát nehéz lesz hamisítani, mert a megfelelő védelem érdekében több biztonsági elemet alkalmaztak, ilyen a különleges színösszetétel, papír, desing, s minden utalványon található egy fém fólia, rajta dombornyomással a korabeli fémpénz mintázata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik