Belföld

A kormány lefocizza a szoborparkot

Az új stadion építése miatt valószínűleg megszüntetik a szocreál szoborparkot a Puskás Stadion mellett.

A kormány 2011. november 2-án fogadta el a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót, amely szerint egy 40 ezer férőhelyes, de 55 ezer férőhelyesre bővíthető sportlétesítmény épül 35 milliárd forintból.

Orbán Viktor keddi bejelentése szerint az új, a tervezettnél nagyobb stadion a Papp László Sportaréna és a Puskás Ferenc Stadion (volt Népstadion) között kap majd helyet egy egész kis olimpiai központtal. Így azonban kérdésessé válik a területen lévő szoborpark, a Körcsarnok és a SYMA-csarnok sorsa is – írja az Index.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A SYMA-csarnokot üzemeltető kft. tulajdonosa, Szántó András a portálnak elmondta, hogy őket eddig még nem keresték fel az új stadion építésének ötletével, de úgy véli, ha tényleg a szóban forgó helyen építik az új stadiont, akkor a csarnokot is valószínűleg bontani kell.

A kuriózumnak számító, az 1950-es években épült szocreál szoborpark a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szerint országos műemléki védettséget nem élvez, de a park a szobrokkal és a Stadionnal együtt a helyi értékvédelmi rendelet szerint védett.

Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke a fourfourtwo.hu-nak egy korábbi interjúban azt ígérte, a szoborparknak is találnak majd megfelelő helyet a stadionok területén. Szerinte kétségtelen, hogy azt meg kell tartani, de nem gondolja, hogy csak ott állhat, ahol most van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik