Belföld

Megérkeztek az első gólyák a Rábaközbe


Sikerült lencsevégre kapnunk egy gólyát a Rábaközben. Úgy tűnik, már ők is érzik a tavaszt. A szakember szerint sok példány télre is itthon marad.

Csütörtökön délelőtt sikerült lefotóznunk az idei év egyik első gólyáját Rábapatonán. Többen jelezték, hogy a térségben télen is gyakran látni őket.
Burján András ornitológust kérdeztük ezekről a különleges madarakról.

“A madaraknak remek tájékozódási képességük van, mindemellett a biológiai órájuk is tökéletes. A költöző fajok ősszel rendszerint délebbre vándorolnak, tavasszal pedig visszatérnek költeni. A kutatások szerint azonban változó, hogy egyes példányok mikor indulnak útnak. Általános tévhit, hogy gólyáink Afrikában tölti a telet. Nem elképzelhetetlen, ám a magyarországi gólyák többnyire a dél-európai, mediterrán országokba repülnek, ahol enyhébb a tél. Általában márciusban indulnak vissza észak felé.

Hazánkban rengeteg példány, több mint 5000 gólyapár költ a nyár folyamán. Rendszerint elkerülik a nagyobb városokat, csak a falvakban találkozhatunk velük.

A télre itthon rekedt madarakat nem a hideg, hanem az éhség veszélyezteti. A táplálékát alkotó rágcsálók, békák, rovarok, földigiliszta igencsak ritka télvíz idején. Általában a falvak lakói ilyenkor is gondolnak a madárra. Lehet etetni őket baromfi belsőségeivel, nyers hússal vagy kolbásszal is – mondta el a szakember a Győr24-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik