Belföld

Május végén indul a Négy Mancs-per

A Hungerit első körben le akar kerülni az állatvédők feketelistájáról, aztán jöhet a milliárdos kártérítési per. A cég elvesztette nyugati piacai egy részét, és csaknem kétszáz ember került utcára az alapítvány kampánya nyomán.

Május 24-re tűzte ki a Fővárosi Törvényszék a tárgyalás napját abban a perben, melyet a Hungerit Zrt. nyújtott be az osztrák és a magyar Négy Mancs alapítvány, illetve elnöke ellen.

A bécsi székhelyű szervezet 2006 novemberétől nemzetközi kampányt folytatott a tömött libákból származó hús ellen, és feketelistát készített, amelyen több magyar cég neve is szerepelt.

A Négy Mancs azt követelte az áruházláncoktól, hogy ne vásároljanak májat és húst olyan üzemtől, amely részt vesz tömésből származó áru előállításában, feldolgozásában. Ennek hatására a német partnerek felfüggesztették a hízott liba forgalmazását 2008-ban. A cégnek 2,5 milliárd forint kára keletkezett és mintegy kétszáz embert kellett elbocsátaniuk.

A legnagyobb magyar exportőrként ismert Hungerit Zrt.-nél az alapítvány nyomására 2008-ban leállították a hízottáru-feldolgozást, és csak miután így sem kerültek le a listáról, akkor indították újra.

A Hungerit első körben le akar kerülni az állatvédők feketelistájáról, aztán következhet a milliárdos kártérítési per – mondta el a Hír24-nek a társaság belkereskedelmi és marketing igazgatója, Tóthné Kecskés Mária.

Ha kíváncsi a Négy Mancs-ügy részleteire, kattintson ide és ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik