Belföld

Az ellenzék miatt ütik az országot

Orbán szerint kívülről próbálják újjáépíteni a szocialistákat és a liberálisokat.

A kormány erős, gyors és mély reformpolitikát hajt végre, ezért nem lepődik meg az országot ért európai uniós kritikákon – mondta a kormányfő Münchenben a bajor közszolgálati rádió és televíziónak.

Orbán Viktor – akinek szavait szóvivője, Szijjártó Péter idézte a nyilatkozat után a magyar újságíróknak – úgy vélekedett: a bennünket ért nemzetközi politikai támadások hátterében az áll, hogy a választók a liberálisokat kiszavazták a parlamentből, a szocialistákat pedig jelentéktelenné tették. Ezeket most kívülről próbálják újraépíteni.

A miniszterelnök szerint választási ígéret volt, hogy komoly változtatások következnek az igazságszolgáltatási rendszerben, mert az elhúzódó ügyek, a gyakori elévülések miatt megcsappant az emberek bizalma. És mielőtt bárki bírálatokat fogalmazna meg, méltányos lenne, ha legalább az első eredményeket megvárná, hogy az új rendszer hogyan működik.

A sajtószabadság kérdése kapcsán kijelentette: nincs szégyellnivalónk, hiszen a magyar médiavilág egy jelentős részét német tulajdonosok birtokolják, és ők soha nem panaszkodtak arra, hogy problémájuk lenne.

Orbán Viktor egynapos látogatásra érkezett Münchenbe, és többek között találkozik a bajor tartományi miniszterelnökkel is. Megállapodott két óriáscéggel, a Siemens-szel és az Audival arról, hogy közreműködnek a magyar szakképzési rendszer fejlesztésében.

Az Audi vezetői elmondták: jól halad a társaság új győri gyárának építése, amelyet javarészt magyar cégek végeznek. 2013-tól évi 125 ezer jármű készülhet az üzemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik