Belföld

Pályázni lehet fogyasztóvédelmi emblémára

A védjegyet szigorú feltételek mellett, pályázati rendszerben lehet majd elnyerni.

A minőségtudatos vásárlást erősítő újabb kezdeményezésként hirdeti meg a fogyasztóbarát emblémát a fogyasztóvédelmi hatóság a jövő héten; a védjegyet szigorú feltételek mellett, pályázati rendszerben lehet majd elnyerni – jelentette be a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)főigazgató-helyettese szerdán Székesfehérváron.

Csákiné Gyuris Krisztina a Gazdaság Házában vállalkozók, fogyasztók és kereskedelmi iskolák tanulóinak a részvételével tartott tájékoztató napon a tavaly novemberben elindított, Nemzeti fogyasztói termékkosár kezdeményezésről szólva elmondta: azokra a minőségi termékekre kívánják felhívni a fogyasztók figyelmét, amelyeket érdemes megvásárolniuk, s más fogyasztóknak is ajánlaniuk.

A termékkosár honlapján már számos, főként hazai terméket ajánlottak a fogyasztók. Véleményt mondhattak egyebek között a kenyérről, a kristálycukrokról, szavazhattak arról, hogy melyik a legkedvezőbb ár-értékarányú, s legjobb minőségű szaloncukor.

A csütörtöki Víz Világnapja alkalmából az ásványvizekről várják az ajánlásokat a honlapon, továbbá papír zsebkendőkre, valamint hurkákra, kolbászokra szavazhatnak a fogyasztók.

A honlapon megjelentek alapján minden hónapban kiválasztják az adott időszak győztes termékeit, s azokból termékkosarat fognak összeállítani azzal a céllal, hogy segítsék a fogyasztókat a minőségi, legkedvezőbb ár-értékarányú árucikk kiválasztásában,  ezáltal pedig a jövedelmük beosztásában. A kezdeményezéssel a fogyasztói tudatosságot szeretnék erősíteni, és megismertetni a jó példákat.

Csákiné Gyuris Krisztina kitért rá, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság több javaslatot nyújtott be a fogyasztóvédelmi törvény készülő módosításához. Ezeket úgy fogalmazták meg, hogy esetleges elfogadásuk a lehető legkedvezőbb legyen a fogyasztók számára,  ugyanakkor ne növelje a vállalkozások adminisztrációs terheit.

A tájékoztató nap egyik házigazdájaként Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztóknak és a terméket, szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak “egy oldalon” kell állniuk.

A fogyasztók és vállalkozók közös érdekét hangsúlyozta Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki szerint a két fél “együttműködésre van kényszerítve”. A Nemzeti fogyasztói kosárral kapcsolatban úgy vélekedett: bár ez nem minősítés, hasznos “eligazodást jelent a fogyasztóknak.”

Schneider Istvánné, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének igazgatója szerint tapasztalják, hogy a fogyasztók nagy része még mindig elavult jogszabályok szerint próbálja érvényesíteni a jogait, ezért fontos feladat a tájékoztatás.

A tájékoztató napon tíz, az úgynevezett pozitív listára került Fejér megyei vállalkozásnak emléklapot nyújtottak át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik