Belföld

Nem örül alkotója a Károlyi-szobor elszállításának

Varga Imre belenyugodott a döntésbe, a Kossuth-szoborcsoport helyreállítását pedig jó ötletnek tartja.

Egyáltalán nem tartja rossz ötletnek az 1945 után lebontott Kossuth-szoborcsoport helyreállítását Varga Imre szobrászművész – írja a Heti Válasz. A 89 évesen is aktív alkotó tudomásul veszi, hogy hamarosan eltávolítják a Kossuth térről Károlyi Mihályt ábrázoló emlékművét, bár a döntésnek nem örül.

„Ez a hír engem legfeljebb akkor rázna meg, ha Sir Laurence Olivier-t bíróság elé állítanák a gyilkosságokért, amiket III. Richárd angol királyként a színpadon elkövetett” – mondja Varga a politikai-ideológiai viták kereszttüzében álló Károlyi-szobor eltávolításáról. A Kádár-rendszerben előszeretettel foglalkoztatott, de korábban 1956-os szerepvállalása miatt öt évig tartó szilenciumra ítélt szobrász beletörődött abba, hogy alkotása megosztja a közvéleményt.

„Előfordul az ilyesmi. Végső soron mindegyik emlékmű azzá válik, amilyen gondolatok fűződnek hozzá. A művésznek a befogadó és az alkotás között zajló folyamatra már nincs ráhatása” – jegyzi meg. Véleménye szerint Károlyi-szobra jó helyre kerül, ha az alkotó szülővárosa, Siófok befogadja.

A szobrász azon kevesek közé tartozik, akik még emlékeznek az 1944-es Kossuth térre. Szerinte egyáltalán nem rossz ötlet a tér kommunista hatalomátvétel után lecserélt, ledöntött emlékműveinek rekonstrukciója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik