Belföld

Megérkezett a második Nobel-díjas Szegedre

Andrew V. Schally részt vesz a csütörtökön kezdődő, a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójára tartott konferencián.

Mint azt a Szeged24 korábban megírta, összesen 9 Nobel-díjas tudós érkezik a vásosba a konferenciára. Az első Szegedre érkező tudós az ausztrál Peter C. Doherty volt, aki a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium tanulóival találkozott.

A második Ide érkező Nobel-díjast a Radnóti-gimnázium biológia előadójában a fiatalok kérdezhették a munkájáról. Andrew V. Schally professzornak számos együttműködést és kiváló barátokat jelent a Tisza-parti város. Szegedi kapcsolata Telegdy Gyulához, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Kórélettani Intézete professor emeritusához kötődik, akivel 1982-ben, Velencében találkozott először.

Bár a szegedi professzor és kutatócsoportja az idegrendszerrel foglalkozik, míg a Nobel-díjas tudós elsősorban a rákkutatással, rákterápiával kapcsolatos anyagokkal, felmerült, hogy azokat az anyagokat, amiket a ráknál tesztelnek, megvizsgálják az idegrendszer vonatkozásában is. A betegek idegrendszerét ugyanis gyakran megviseli a daganattal járó terápia, depresszió és pánikbetegség léphet fel. A kapcsolat eredményeként mintegy negyven dolgozat született. Persze sok millió dollár és 10-15 év kell, mire a kikísérletezett anyagokból gyógyszer lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik