Belföld

Francia biogázerőművet adtak át Szegeden

Átadták az EDF Démász Zrt. többségi tulajdonában álló Zöldforrás Energia Kft. 1200 kilowatt névleges kapacitású biogázerőművét Szeged határában.

Az 1,275 milliárd forintos beruházással felépült létesítmény az EDF Démász Zrt. első megújuló energiát hasznosító erőműve – mondta Thierry Le Boucher, a villamosenergetikai cég elnök-vezérigazgatója az avatóünnepségen.

A cégcsoport Magyarországon is fejleszteni kívánja a megújuló energia termelését – tette hozzá a szakember.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy az EDF Démász Zrt. anyagilag is támogatta azokat a Szegedi Tudományegyetemen folyó alapkutatásokat, amelyeknek köszönhetően mezőgazdasági alapanyagokból hatékonyabban állítható elő biogáz. A 2008-ban kezdődött együttműködés eredményeként kialakított technológiai megoldással gyorsabban és több metán állítható elő.

A Zöldforrás Energia Kft. társtulajdonosai a növénytermesztéssel foglalkozó Agroplanta Kft. és a Karotin Kft., a sertéstenyésztő Pigmark Kft., valamint az SZTE tulajdonában álló Deak Zrt.

A beruházás – amely megvalósítását 625 millió forint uniós támogatás segítette – kivitelezője az Inwatech Kft. volt. Eszes Zsolt ügyvezető igazgató elmondta, az erőmű évente 17 ezer tonna, a mezőgazdasági cégek által termelt silókukoricát és 19 ezer tonna, a Pigmark Kft. sertéstelepein keletkező hígtrágyát használ föl. Az alkalmazott technológia lehetőséget teremt arra, hogy az üzem a jövőben más szerves hulladékot is fogadni tudjon.

Az éves szinten megtermelt – 3700 háztartás igényeit fedező – 7,5 gigawattóra villamosenergiát a Mavir Zrt. vásárolja meg. A 6,9 gigawattóra hőenergiát a biogázerőmű fermentorainak működtetésére és a tervek szerint a Pigmark Kft. sertéstelepeinek fűtésére használják föl, valamint a Karotin Kft. terményszárítójában hasznosítják majd. Az erőműben keletkező rothasztott mellékterméket a növénytermesztő cégek hasznosítják természetes trágyapótlóként.

A beruházásnak köszönhetően éves szinten 16 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik