Belföld

Besározták Bozsik Yvette nevét

Az őt ért személyes és szakmai támadások, valamint nevének és eddig elért eredményeinek "besározása" miatt nem vállalja Bozsik a Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetését.

A nemzetközi hírű táncművész, koreográfus július 1-jén vette volna át a Trafó vezetését, kedden azonban Tarlós Istvánt arról tájékoztatta, hogy nem kívánja betölteni a munkakört. “Egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön”- fogalmazott Tarlós főpolgármester kedden az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Bozsik Yvette Alapítvány szerdán közleményt adott ki, megerősítik, hogy Bozsik Yvette-nek “nem áll módjában elfogadni” a Trafó ügyvezetői posztját. Tulajdonképpen megerősítik Tarlós kijelentését, mint írják, “az érdemes és Kossuth-díjas művész szerint pályázatának beadása pillanatától kezdődően az őt érő személyes és szakmai támadások, nevének és eddig elért eredményeinek lejáratása és besározása a rá váró munka ellehetetlenüléséhez vezetett, a hazai és a nemzetközi művészeti közvélemény félretájékoztatása, személye ellen hangolása pedig méltatlan helyzetet állított elő”.

Kitérnek a február közepén tartott Trafó – Hálózatba kötve konferenciára is, amelynek szervezői és felszólalói “a minimálisan elvárható bizalom helyett mindent megtettek annak érdekében, hogy bizonygassák vezetői alkalmatlanságát, és ezzel a Trafó megszüntetését vizionálják”. A táncművész szerint bírálói “a független civilek álarcában” támadták, miközben a pályázaton vesztes előző vezető támogatói között volt olvasható néhányuk neve, és többen munkakapcsolatban álltak a Trafóval.

Bozsik Yvette mélységes sajnálatát fejezi ki mindazon együttesek és alkotók felé, akik bizalmukkal támogatták, és azon művészek felé is, akik reménykedtek egy nyitottabb, sokszínűbb, együttműködőbb Trafó létrehozásában – olvasható a közleményben.

Tarlós István bejelentette, hogy a vezetői posztra szinte azonnal új pályázatot kell kiírni.

Mint a Hir24 január 18-án megírta, a Trafó-pályázat bírálóbizottsági jegyzőkönyvének véglegesítését meg sem várva hirdette ki a főváros az ügyvezető igazgatói pályázat nyertesét. Egy öttagú bizottság döntött. Mint írtuk, a jelenlegi igazgató, Szabó György és Bozsik Yvette adott be pályázatot, s az utóbbi lett a „nyerő”. A Kossuth-díjas táncművész-koreográfus pályázatát a humánerőforrás tárca és a főváros képviselője szavazta meg (előbbi Orbán Györgyi, utóbbit szerettük volna megtudni, de azt a városháza – ígérete ellenére sem árulta el lapunknak). Úgy tudjuk, ők a bírálati eljárás során gyakorlatilag hozzá sem szóltak a vitához. A hivatalok képviselői mellett Kovács Gerzson Péter táncművész szavazata döntött.

A bizottságban a színházi szakmát Mácsai Pál, a zenész szakmát Fekete Gyula képviselte. Ők nagyon határozottan elmondták szakmai véleményüket a két pályázattal kapcsolatban. Ennek lényege, hogy Bozsik Yvette elképzelései elhibázottak, tévesek, megvalósíthatatlanok, esetenként dilettánsak. Ezért a Trafó eddigi vezetője mellett voksoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik