Belföld

Szegedre jön a Rotary elnöke

Szent-Györgyi Albert is a jótékonysági szervezet tagja volt, ezért a Rotary mozgalom is készül a Nobel-díjasok találkozójára.

Rotariánus mindenki, aki elsősorban nem érvényesülni, hanem szolgálni akar” – ez volt a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert jelmondata, aki még a harmincas évek elején csatlakozott az Rotary mozgalomhoz, és akinek az emlékére rendezett, az országban eddig egyedülálló konferenciára kilenc Nobel-díjas tudós érkezik csütörtökön Szegedre.

Az esemény apropóján az adományozásaikról híres rotaristák is megmozdultak. A Nobel-díjasok találkozójával egy időben péntektől vasárnapig Szeged sétálóutcáján adománygyűjtést szerveznek, melyhez több művész is csatlakozott, többek közt Takács Nikolas, az X-Faktor egyik sztárja. Az adományokat elsősorban a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatnak gyűjtik. Az alapítvány az ország egyik legnagyobb területét lefedve próbálja menteni a kisbabákat, de mostanra olyan nehéz helyzetbe jutott, hogy előfordul: benzinre sincs pénze. A szegedi rotaristák egyébként az elmúlt húsz évben  mintegy kétszázmillió forinttal támogatták az elesetteket – mondta el a Szeged24-nek Hiezl József, a szervezőbizottság elnöke.

Hétfőn a Rotary Világszervezet elnöke is Magyarországra érkezik két napra, és Budapest mellett Szegedre is ellátogat – jelentette be Hiezl József. Hozzátette: a világelnök magyarországi állami vezetőkkel is találkozik majd, és a főváros mellett azért esett a választása Szegedre, mert az itteni klubok érték el az egyik legjobb eredményt az országban.

Szegeden két Rotary Klub működik több mint hetven taggal, és az idén mintegy tizenötmillió forintot osztanak majd szét – mondta Hiezl József.Rotary Világszervezet jelenlegi hetvenéves elnöke, Kalyan Banerjee egyébként indiai, kémikus, egy nagy vegyipari cég tulajdonosa és harminchárom éves korában már kormányzó volt hazájában. A világelnökkel szervezett találkozón részt vesz a szervezet több európai vezetője is.

A Rotary mozgalom egyébként 1905-ben, Chicagoban alakult, jelenleg harmincnégyezer klubja van a világban, egymillió-kétszázezer taggal. A mozgalom célja, hogy a helyi közösségek gondjainak megoldásában segítsen. Fennállásuk óta a rotaristák sok milliárd dollárt gyűjtöttek már össze a rászorulóknak. Nemrég a számítógépes guru, Bill Gates, aki szintén rotarista egyedül másfél milliárd dollárt adományozott a gyermekbénulás megelőzésére – mondta el a Szeged24-nek Hiezl József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik