Belföld

Hamisító kisüzem a lakókocsiban

Különleges csempészáruk a Dél-Alföldön.

Mint azt mi is megírtuk, február végén a röszkei határátkelőn, egy szigorított ellenőrzés során, egy gépkocsi első lökhárítója gyárilag kialakított üregéből összesen 650 darab, a Krisztus előtti időkből származó görög, makedón, római, illetve bizánci pénzérmék, figurák, gyűrűk kerültek elő. A pénzügyőrök a több millió forint eszmei értéket képviselő szállítmányt lefoglalták, a bolgár férfi ellen adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak.

Egy év – 631 műtárgy

Mondhatjuk – látva a korábbi évek összesítéseit – ez csak egy a számtalan műkincs csempészet közül – tudtuk meg Márkus Andrástól, a dél-alföldi vámrégió főigazgatójától. A tábornok úrtól kapott pontos statisztika szerint csak tavaly 631 darab műtárgyat próbáltak meg átjuttatni a határon, szinte minden esetben a Balkánról induló és Nyugat-Európába igyekvő csempészek.

Még megdöbbentőbb számot kapunk, ha a hamis játékok, ruhák, kozmetikumok, szerszámok illegális piacán nézünk körbe. A 2011-es adatok szerint a dél-alföldi vámrégióban összesen 832 ezer 662 darab efféle termék került a vámraktárakba, és bármilyen hihetetlen, ez „mindössze” kilenc lebuktatásból származott. Fegyvert négy esetben, összesen 8 darabot akartak áthozni a Balkánról, míg lőszert 206 darabot koboztak el a 4 ellenőrzés során.  Tavaly sem kerülték el vidékünket az olyan vadászok, akik értékes madártetemeket próbáltak Nyugat-Európába eljuttatni. Ezek közül 627 darabot koboztak el a határon.

Hamis parkolójegy és pénztárszalag

A legérdekesebb „lebuktatásokról” faggatózva meglepő ügyekről értesültünk. Tavaly januárban például egy gazdasági társaság lajosmizsei telepén tartottak jövedéki ellenőrzést a pénzügyőrök, ahol egy parkoló és egy étterem is üzemelt. Ebben a bizonyos parkolóban a fináncok egy lakókocsira figyeltek fel, amit a tulajdonossal ki is nyittattak. Legnagyobb döbbenetükre a kocsiban egy komfortosan berendezett irodát találtak, ahol előkerült több száz hamis okmány, közöttük nyugat-európai városokban használatos parkoló szelvény, benzinkútnál használt, névvel ellátott pénztárszalag, útdíj megfizetését igazoló kitöltetlen szelvény. És emellett egy számítógép is, aminek merevlemezén szerkeszthető formában ott lapultak a dokumentum minták is. Természetesen a vámosok mindent lefoglaltak, a telep tulajdonosa ellen pedig a Kecskeméti Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás elkövetésének alapos gyanúja miatt indított eljárást.

Vízipipa és olivabogyó

Tavaly októberben Kelebián vizsgáltak át a vámosok egy Szerbiából érkező tehervonatot. A vonatjegyzék szerint az egyik konténerben tartósított zöldségeket szállítottak, ám a szigorított vizsgálat során kiderült, hogy a bejelentett áruk (úgy, mint ajvár és olivabogyó) mögött három kartondoboz is befért a konténerbe. Ezekből pedig 45 darab komplett vízipipa és 3.600 darab vízipipa szipka került elő, több százezer forint értékben.

Tekintsünk vissza korábbi évekre is, és következzen néhány szám 2009-ből, ami a vámosok kimutatása szerint igencsak bővelkedett nagy lebuktatásokban. Ekkor ugyanis 507.000-nél is több hamis márkajelzésű ruhát foglaltak le 45.000 doboz édesség mellett, miközben találtak még 1.774 madártetemet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik