Belföld

A gyógyszerkasszán spórolna a kormány

Elkészültek a tárcáknál a spórolási javaslatok a fővárosi tömegközlekedés és a gyógyszerkassza átalakításáról.

Minden egyes tárca megtette javaslatait a költségvetési kiigazításokról a múlt heti határidőig, a kabinet a következő ülésein dönt a tervekről – írta a Világgazdaság a Kormányszóvivői Iroda közlése alapján. A lap emlékeztet, hogy a kormány összeg említése nélkül februárban szólította fel az érintett tárcákat: február 29-ig és március 14-ig nyújtsák be ötleteiket, hogyan spórolható meg pénz az idén és jövőre a fővárosi tömegközlekedés és a gyógyszerkassza átalakításával, valamint az elektronikus útdíj 2013. júliusi bevezetésével.

A Világgazdaság úgy tudja, a gyógyszerkasszát érintően több javaslat is a kabinet elé került, részben azért, mert a januári adatok alapján az idei, a 2011-eshez képest százmilliárd forinttal csökkentett büdzsét sem sikerül tartani, részben azért, mert a megszorítások újabb variációi közül a kormány nem tartja elfogadhatónak azt, amely a betegterheket növelné. Ilyen lenne például az, amely minden vényköteles orvosságra kiterjesztené a jelenleg a 100 százalékos támogatottságúaknál kötelező 300 forintos receptdíjat. Van olyan javaslat is, amely a készítmények támogatásánál vezetne be újabb szigorításokat, hogy mérsékeljék a pénzkiáramlást – írta a lap.

A BKV finanszírozásáról a Főpolgármesteri Hivatal a Világgazdaság megkeresésére annyit közölt: a főpolgármester továbbra is tárgyal a kormány képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik