Belföld

Sokat lehet spórolni az energiával

A fejlesztési hitelekről, biztosításokról és a liftfelújításról is hallhattak az érdeklődők a társasházak energiatakarékos működtetéséről tartott konferencián, Szegeden.

A konferencia előadói egyetértettek abban: a lakóépületek energiahatékonyságának növelése kulcskérdés a közösségek számára, az ehhez szükséges műszaki beruházásokhoz – központi pályázatok híján – megfelelő finanszírozási modelleket kell keresni. Olyan konstrukciót érdemes igénybe venni, amelyben a beruházás költségeit az elért energia-megtakarításból tudják finanszírozni a lakók.

A műszaki problémákkal kapcsolatban a társasházak egyre romló állagát és jelentős energiaveszteségét emelték ki a résztvevők. A társasházakban lakók számára évről évre nagyobb nehézséget jelent az egyre növekvő energiaköltségek megfizetése. Ugyanakkor pályázati lehetőségek nélkül nem mernek belevágni a meglévő rendszerek korszerűsítésébe, mert félnek, hogy a hitelből megvalósított beruházással megnövekednek a havi kiadásaik. Pedig az energiacsapdából való kitörésre van reális és költséghatékony lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik