Belföld

Pénzt szednek a parlamenti látogatásért

Helyfoglalási díjat kötelesek fizetni azok a hazai utazási irodák, idegenvezetők, akik parlamenti látogatást szerveznének uniós vendégeiknek. A díjszedést januártól tették kötelezővé a szerződő utazási irodáknak, a költségtérítés azonban jogszerűtlen, mert az unió állampolgárai ingyen tekinthetik meg az épületet - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Adamikné Juhász Nóra idegenvezető elmondta, hogy a Parlament idegenforgalmi osztálya által készített szerződés szerint minden, a szerződő által delegált turista után előre be kell fizetni 1750 forint helybiztosítási díjat. Azok az utazási irodák, vállalkozók és idegenvezetők, akik az új szerződést nem írták alá, saját nevükben nem tudnak Parlament-látogatást foglalni. Külföldi iroda, a turistacsoport vezetője, vagy bármely magyar állampolgár minden szerződés és helyfoglalási díj nélkül bejelentkezhet Parlament-látogatásra, ami egyébként nyolc éve – Magyarország uniós csatlakozása óta – díjmentes a magyar és uniós állampolgárok részére.

Az idegenvezetők és utazási irodák kifogásolják, hogy egy ingyenes szolgáltatásért fizetniük kell, és sérelmezik azt is, hogy az új szerződést semmiféle szakmai egyeztetés nem előzte meg. Álláspontjuk szerint megoldás lenne az is, ha az Országház idegen nyelvű, vezetett látogatása díjköteles lenne, és a belépő árát a parlament szedné be a pénztárnál, közvetlenül a külföldi vendégektől.

A Magyar Nemzet az ügyben feltett kérdéseire lapzártáig nem kapott választ a parlament sajtóosztályától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik