Belföld

Már adóztatják a nyugdíjat

Csak másképp. Ha a végösszeg újra adózna, akkor a nyugdíjasokat kétszer sarcolnák.

Nem lehet önmagában kezelni a nyugdíjak megadóztatását, ahhoz a nyugdíjszámítás módját is át kellene alakítani – reagált az OECD minapi ajánlására Barát Gábor a Népszavában. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője szerint a nyugdíjak egyébként ma is adóznak, bár nem úgy, mint a keresetek.

Az úgynevezett input oldalon vonják le a közterheket, vagyis, amikor valaki nyugdíjba megy, és megállapítják az ellátását, akkor az adott évekre vonatkozóan levonják a keresetéből az adót és a járulékokat. Így lesz a bruttó keresetekből nettó, ebből állapítják meg a nyugdíjat. Ha a végösszegből újra adót kellene vonni, akkor a nyugdíjasok kétszer adóznának. Ez már alkotmányossági aggályokat is felvetne – tette hozzá. Barát Gábor emlékeztetett ugyanakkor rá, hogy a jövőre életbe lépő törvény alapján az ellátásokat már a bruttó keresetekből állapítanák meg, a bérhez hasonlóan adózna a nyugdíj is. Ennek az lenne az eredménye, hogy az ellátások összege a jelenleginél 15-20 százalékkal kevesebb lenne.

Az OECD ajánlását Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára visszautasította és úgy fogalmazott: az adóztatást egy korábbi, alkotmánybírósági döntés lehetetlenné teszi. Barát Gábor szerint viszont nincs ilyen döntés, a 2013-tól hatályos törvényt pedig nem törölte el a kormány, így a szakállamtitkár hiába utasította vissza az OECD-ajánlást, ígéretére nincs garancia. Barát Gábor szerint ahhoz, hogy jövőre új rendszer lépjen életbe, már tudni kellene a részleteket. Azt tartaná reálisnak, ha 2014-re dolgozná ki a kormány a módosítást, és 2015-ben vezetnék be a változásokat. Csakhogy két év múlva országgyűlési választás lesz, így a szakmai érdekek nem találkoznak a politikai érdekkel – tette hozzá.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Magyarországról készített tanulmányának bemutatásakor Andrew Dean, az OECD igazgatója a nyugdíjak megadóztatása mellett a nyugdíjrendszer harmadik, önkéntes pillérének erősítését és a korai nyugdíjaztatás lehetőségeinek csökkentését javasolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik