Belföld

Tragédia! 22 gyerek halt meg egy svájci buszbalesetben

Súlyos buszbaleset történt kedd este Svájc déli részén, Valais (Wallis) kantonban; a szerencsétlenségben 28 ember, köztük 22 gyerek meghalt.

Holland diákok is utaztak azon a belga buszon, amelyet kedd este szörnyű baleset ért egy svájci alagútban: a szerencsétlenségben 28 ember, köztük 22 gyerek halt meg. A hágai külügyminisztérium szóvivője szerint belgiumi társaik mellett 10 holland gyerek is utazott a buszon: egyelőre nem tudni, hogy közöttük is vannak-e halottak. A svájci holland nagykövet a helyszínre utazott.

A 22 gyerek mellett meghalt a busz két sofőrje, egy tanár, egy segítője, valamint még két másik felnőtt. A svájci Valais kanton rendőrfőnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a mentőalakulatok számára a busz környéke olyan volt, mintha háborús helyszínre érkeztek volna. A hatóságok még mindig az áldozatok azonosításán dolgoznak. Ez volt az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő közúti baleset Svájcban azóta, hogy 1982-ben egy busz vonattal ütközött: akkor 39 német turista vesztette életét.

Korábban: Egyelőre rejtély, hogy mi okozhatta a belga busz kedd esti svájci balesetét, amelyben 28 ember, köztük 22 gyerek meghalt, 24 gyermek pedig megsérült. Brüsszeli közlés szerint a sofőrök nem lehettek kimerültek, a busz pedig minden korszerű biztonsági felszereléssel el volt látva.

A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Sierre (Siders) városkánál egy alagútban egyelőre ismeretlen okból nekiütközött a falnak – jelentette az sda svájci hírügynökség szerda reggel a helyi hatóságokra hivatkozva. A busz mindkét sofőrje meghalt a balesetben.

A mentés egész éjszaka tartott. A sérülteket helikopterrel és mentőautókkal a környező kórházakba vitték. Két súlyos sérültet a lausanne-i egyetemi klinikára, egy harmadikat Bernbe szállítottak.

A zömmel 12 év körüli gyerekek – egy-egy iskolai osztály két  flandriai településről, Lommelből és Heverleeből – síelni voltak  Sierre körzetben Val d’Anniviers-ben, és indultak vissza Belgiumba.  

Elio Di Rupo belga miniszterelnök nyilatkozatban adott hangot  megdöbbenésének, miután értesült a balesetről. “Tragikus nap ez  egész Belgium számára” – olvasható a kormányfő közleményében.   

Di Rupo a nap folyamán a helyszínre utazik, miként a belga  kormány az áldozatok családtagjainak az odautazását is biztosítja. A  családtagok délelőtt érkeznek Wallis kantonba pszichológusok  kíséretében. A helyi rendőrség segélyvonalat létesített a  hozzátartozóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik