Belföld

Nyert a Klubrádió

A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint a médiahatóságnak - alaki hiányosságok miatt - ki kellett volna zárnia a győztesnek nyilvánított Autórádió Kft.-t a versenyből - nyilatkozta a Hír24-nek a Klubrádió jogi képviselője.

Kezdésnek a bírónő elmondja a programot. Mint az ovisoknak: először felolvasunk mindent, aztán szünet, és végül ma ítélethirdetés. Erre várunk mindannyian. A tudósítók kétharmada egykor dolgozott a fővárosi rádiónak. Van, aki még most is. Itt van természetesen a rádió tulajdonosa Arató András is. Iratismertetéssel kezdünk.

Néhány aláíráson múlt

Az gyorsan kiderül, hogy nem csak azzal van baja a Klubnak, hogy rosszabb a nyertes Autórádió pályázata, mint az övék. A legnagyobb és mindent eldöntő hiba néhány aláírás. A kiírásban ugyanis az szerepel, hogy a pályázatot két eredeti és hat elektronikus formában kell eljuttatni az NMHH-nak. A két eredeti példányt azonban minden oldalán alá kell írni a pályázónak. Minden oldalán. Ezt azonban a nyertes elfelejtette néhol. A Klubrádió szerint ez olyan alaki hiba, ami miatt már az elején ki kellett volna zárni a pályázatból az Autórádiót.

Mindenki kifelé

Az iratismertetés után a bíróság visszavonul. Az előtérben mindenki találgat. Van, aki szerint ezt a pert mindenképen bukja a Klubrádió, hogy megnyerhesse a másik frekvenciát. A Klubrádió a közelmúltban megnyert egy másik pert, igaz egyelőre nem jogerősen. A Fővárosi Törvényszék határozata szerint a csatornáé a 2010-es pályázaton elnyert 92,9-es frekvencia.

Csak állva

A szünet után a bíróság mindenkit figyelmeztet, hogy az ítéletet állva kell végighallgatni. Egy I love Klubrádió feliratú jelvényt viselő idős hölgy ugyan leülhetne, de nem akar. Azt mondja, ezt már fél lábon is kibírja. A bíróság részben a Klubnak ad igazat. Valóban alá kellett volna írni minden lapot a pályázat papírjain. Az ítélet hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azt a határozatát, amellyel a testület az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-t nyilvánította a budapesti 95,3 MHz-es frekvencia nyertesének. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Akár kettő is lehet

Az indoklás után mindenki először a Klubrádió jogi igazgatója körül csoportosul. Szerinte egyértelmű az ítélet. A hatóságnak újra döntenie kell, de a nyertest ki kell zárnia a pályázatból. A pályázati pontozás értelmében az Autórádió 66, míg a második legmagasabb pontszámot elért Klubrádió 65 pontot kapott a lehetséges 71-ből. Vagyis nem kérdés, hogy övék a frekvencia.

Arató András, a Klubrádió tulajdonosa azt mondta: többször is kereste a médiahatóság vezetőjét, Szalai Annamáriát, sikertelenül. Reméli, hogy a folytatásban mielőbb le tudnak ülni, egyeztetni “közös dolgaikról”.

 

Arató András a Klubrádió vezérigazgatója
Úgy tűnik nyert a Klubrádió. Mint tulajdonos, örül?
Nem könnyű nyilatkozni egy olyan dologban, ami az ország hivatalos ügyei közé tartozik és az embert érzelmileg is erősen érinti. Azt hiszem, nem mondok ellent egyik korábbi nyilatkozatomnak sem, amikor azt mondom, hogy túl a morális és a közérdekű okokon ebben az egész ügyben, nekünk jogi igazságunk volt. Ebből a mostani ítéletből az derült ki, hogy a bíróság megállapította, hogy a nyertesnek nyilvánított pályázat alakilag nem felelt meg a kiírásnak. Csak pár perccel vagyunk az ítélet után, de ha jól értettem, azt már nem is vizsgálta a bíróság, hogy tartalmilag milyen volt a nyertes pályázat. Most nekem azt kellene megtudni, hogy vajon mikor válik ez a nyertes pályázat nyilvánossá. Mi is csak a per miatt ismerhettük meg. Mi ezt nem hozhatjuk nyilvánosságra, ahogyan eddig sem tettük. Pedig az, hogy mivel lehet ma Magyarországon frekvenciát nyerni, az elég felháborító volt. Sőt! Ez a titkosság szerintem nem felel meg a közérdeknek. Kétségtelen, hogy a Médiatanács közreműködésével megalkotott médiatörvényben benne van, hogy a tanács nem hozhatja nyilvánosságra a pályázatot. De a pályázó sem hozta nyilvánosságra pedig neki joga lett volna hozzá. Mi több, most a pályázó, Autórádió nem volt jelen, csak a jogi képviselője. Én azt gondolom, hogy ha én egy nagy tömeg számára szolgáltatást akarok nyújtani, akkor vállalom, hogy én vagyok az, aki ezt a szolgáltatást nyújtani karja. Szóval, kicsit elkalandoztam emocionális irányba, mert vannak is emócióim, de nagyon örülök.
Folyamatban van 92,9-es frekvenciáért egy másik per is. A bíróság álláspontja szerint az NMHH-nak szerződést kellett volna kötnie a Klub Rádióval, miután az ORTT győztesnek hirdette ki. Ezzel a perrel most mi lesz?
Ott nincs még jogerős ítélet. Itt pedig nincs jelenleg egy olyan határozat, hogy azt mi nyertük. Persze nem nagyon jön ki logikusan más, mert ugye az Autórádió kizárására kötelezte a bíróság a Médiatanácsot és új értékelésre. Az új értékelésben csak azok a pályázók lehetnek benne, akik részt vettek és állva maradtak. Nehéz elképzelni, hogy egy újabb pontrendszer alapján döntenének. De ez nem is lehet így, hiszen maradni kell az eredeti szabályok keretei között. Vagyis úgy gondolom, ahogy ezt már régen mondtam, hogy tárgyalási ok van a két fél között. Nem hiszem, hogy bárkinek jó lenne, hogy ekkora hajcihő van egy kis budapesti vállalkozás gyártósorának engedélyezése kérdésében.
Azt korábban nekünk is említette, hogy kereste Szalai Annamáriát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét. Van most esélye, hogy leüljenek beszélgetni?
Persze! Miért kerestem volna a titkárságán keresztül, ha nem gondolnám, hogy ez a szándék kölcsönös? Lehet, hogy most ítéli meg úgy, hogy ennek aktualitása van. Most van igazán alapja annak, hogy érdemben megbeszéljük, hogyan rendezzük el vitás ügyeinket. De az is lehet, hogy most sem így értékeli.

 

A médiahatóság

A Szalai Annamária által vezetett NMHH jogi képviselői nem nyilatkoznak. Szinte azonnal távoznak a bíróságról. Kiricsi Karola szóvivő rögtön egy közleményt küld. Ebben az áll, hogy „lezárult a vita a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia ügyében. A Médiatanács bizonyos volt benne, a bírósági ítélet pedig igazolta, hogy a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia nem a Klubrádió kizárólagos tulajdona. A tárgyalás során bizonyossá vált, hogy a pert elindító Klubrádió olyan hiba miatt támadta versenytársát, amihez hasonlót maga is elkövetett. Ez a tárgyaláson is elhangzott. A bíróság mai jogerős döntése alapján valószínűsíthető, hogy kérdésessé válik több rádió pályázatának érvényessége is. A Médiatanács, ahogyan eddig, a jövőben is a törvény betűjének és szellemének megfelelő módon látja el feladatát”.

A szűkszavú közleményből pont az nem derül ki, hogy mi lesz a hatóság következő lépése. Kiricsi Karola szóvivő csak annyit mondott nekünk, hogy olyan közel vagyunk az ítélethez, hogy még vizsgálják, mit is kell most tenni.

A Klubrádió sorsa egyébként már többször téma volt nemzetközi fórumokon, az amerikai külügyminiszter az ügyet szóvá tette Orbán Viktornak írt levelében, s aggályait fogalmazta meg az Európai Bizottság is. Legutóbb Brüsszelben Bolgár György műsorvezető “az utolsó független, a kormányt bíráló” rádióállomásként jellemezte a munkahelyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik