Belföld

Nem is léteznek a Milla-tüntetésre érkező franciák?

A holnapi Milla-tüntetésre érkező francia támogatók találkoztak a Hallgatói Hálózat, az MSZOSZ és az LMP vezetőivel. Volna. Franciaüldözés zöld háttérrel.

A Milla március 15-i tüntetésére bejelentkezett franciák mindenkit csőbe húztak. Az MTI-ben reggel megjelent program szerint a Milla-tüntetésre érkező franciák csoportja szerdán találkozott volna a Hallgatói Hálózat tagjaival, az MSZOSZ vezetőivel és az LMP tagságával, külön-külön, a szervezetek székhelyén. Poirot és szürrealitás, a nemzeti ünnep előzményei.

A Hallgatói Hálózat esetében a helyszín az ELTE Társadalomtudományi Karának Pázmány sétányon fekvő épülete. Lett volna. A sajtó a rá jellemző naivitással megjelent az előre meghirdetett rendezvényen, de egyetlen kósza franciát sem talált a helyszínen, sőt még civilt és Hallgatói Hálózatot sem.

À la recherche des français

A Hír24 azonnal felhívta a Milla egyik főszervezőjét, Juhász Pétert, aki tőlünk hallott először arról, hogy a franciák már az ELTE-n vannak – illetve nincsenek. „Tegnap lett volna egy találkozónk a tüntetésre érkező franciák egy csoportjával, de végül jelezték, hogy nem érkeznek meg belátható időn belül, ezért lemondták. Arról, hogy ma bárkivel találkoznának, én nem tudok” – közölte a főszervező.

Nem baj, hátha a háttérben szervezkednek a gallok, felhívtuk a Hallgatói Hálózat kapcsolattartóját, Horváth Bencét, aki hasonlóképp értetlenül állt kérdésünk előtt és közölte, hogy még említésszinten sem került szóba ilyen találkozó.

Gyanús, de biztos az anarchista hagyományok jegyében telt a szervezés, az MSZOSZ vezetőjével azért valóban találkoznának a jeles francia gondolkodók, ha már bejelentették. Pataki Péter, az MSZOSZ elnökének titkársága cáfolta, hogy ilyesmiről szó volna, semmiféle franciákról nem tudnak.

Az LMP-nél bújkáltak a franciák

Az LMP maradt az utolsó mentsvár, hiszen az európai zöldekkel mégis ők ápolják a legbensőségesebb kapcsolatot, és lőn, megtaláltuk őket. Linder Bálint, az LMP sajtófőnök először hasonlóan reagált, mint a korábbi megkérdezettek. Szerinte nem történt semmiféle megkeresés sem az ő irányukban, sem az ő részükről, a holnapi tüntetésre érkező francia támogatókról is csak a sajtóból értesültek. Később azonban befutott a hír, megtalálták a franciákat. Az LMP egyik szakértője valóban találkozik francia és más országokból érkezett egyetemisták, fiatal zöldek képviselőivel, akik vélhetően részt vesznek Szabad Sajtó útján szervezett holnapi demonstráción. A holnapi Milla-tüntetésen a szimpatizánsok és a párt képviselői is részt vesznek, de a szóvivő szerint szigorúan civilben, pártlogók nélkül.

Korábban a francia Libération című lapban tettek közzé felhívást francia baloldali értelmiségiek, melyben a civilek tüntetésére invitálják honfitársaikat. A felhívás aláírói között szerepelt Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament zöld frakciójának vezetője is, így elterjedt a pletyka, hogy a magyar miniszterelnök brüsszeli mumusa is beoson a hátsó ajtón megszentségteleníteni a magyar nemzeti ünnepet vörös mancsaival. Ezt a hírt azonban a Milla szervezői igyekeztek gyorsan cáfolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik