Belföld

Autórádió vagy Klubrádió?

A 95.3-as frekvenciáról dönt az ítélőtábla.

A Klubrádió a médiatanács decemberi döntését támadta meg, amellyel a 95.3-as frekvenciára kiírt pályázat győztesének az Autórádió Kft.-t nyilvánította. Ha az ítélőtábla ezt jogsértőnek nyilvánítja, hatályon kívül helyezi a pályázat eredményét, és arra kötelezheti a testületet, hogy új pályázatot írjon ki, vagy értékelje újra a meglévőket. A döntés ellen fellebbezésnek nincs helye – írja a Népszava.

A Fővárosi Törvényszék korábban úgy döntött, hogy a Klubrádióé a 2010-es pályázaton elnyert 92,9-es frekvencia. A médiahatóság jogászai még nem döntöttek, fellebbeznek-e. A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsorszolgáltatási szerződés már létrejött, hiszen az ORTT-nek szerződéskötési kötelezettsége volt, mivel a Klubrádió pályázatát fogadta el nyertesként. A médiatanács korábban úgy ítélte meg, a Klubrádió nem mondott le a régi frekvenciáról, és nem írta alá a szerződést határidőre, ezért nem lehet az övé a 92.9 MHz. Bárándy Péter az ítélethirdetés után azt mondta: a 95.3-as frekvencián tavaly februárban lejárt a rádió műsorszolgáltatási szerződése – azóta ideiglenes szerződéssel sugároz itt -, ezért már nem is kellett lemondania.

Az egykori igazságügy-miniszter a Népszavának most azt mondta: a 92.9-es frekvenciánál – noha csak elsőfokú eljárás volt – egyértelmű a pernyertesség és nem biztos abban, hogy lesz másodfok. Bárándy Péter úgy látja, ha az alperes politikai felelősséget is ismer és a kormányzatnak jót akar tenni, akkor nem fellebbez. Akkor a Klubrádióé a frekvencia, a kormány pedig mondhatja, lám, nem sérül a szólásszabadság, független a bíróság – tette hozzá Bárándy Péter.

A Klubrádió sorsa egyébként már többször téma volt nemzetközi fórumokon, az amerikai külügyminiszter az ügyet szóvá tette Orbán Viktornak írt levelében, s aggályait fogalmazta meg az Európai Bizottság is. Legutóbb Brüsszelben Bolgár György műsorvezető “az utolsó független, a kormányt bíráló” rádióállomásként jellemezte munkahelyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik